Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Desiaty ročník Ceny Fantázie má svojich finalistov

Vyhlásenie výsledkov sa uskutoční 10. novembra na knižnom veľtrhu Bibliotéka.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Desiaty ročník Ceny Fantázie, v súčasnosti najprestížnejšej slovenskej literárnej súťaže zameranej na fantastické žánre - sci-fi, fantasy a horor, má svojich finalistov. V

ýsledky prvého kola súťaže vyhlásili dnes podvečer v bratislavskom Zičiho paláci. V súboji 223 textov získala najviac bodov od poroty pätica autorov a ich poviedok - Martin Hatala z Košíc (Prianie jazera), Marja Holecyová z Nitry (Kalkulačka smrti), Janka Javorka z Nitry (CC 2.0), Katarína Pivarčiová z Bratislavy (Slovenský Stalingrad), Ján Stopjak z Kysuckého Nového Mesta (Biela tma).

"Do finále sa dostali samí noví autori, ktorí sa nám predtým ani veľmi v Cene Fantázie nezúčastňovali, čo je pre nás veľmi pozitívne," povedal pre TASR Ivan Aľakša, administrátor a organizátor súťaže, ktorý zároveň na podujatí otvorenom pre širokú verejnosť predstavil nový projekt eFANTÁZIA. Účastníci si mali možnosť pozrieť a vyskúšať prvé slovenské dotykové čítačky kníh s elektronickým atramentom, na ktorých v tomto roku po prvý raz v histórii súťaže hodnotila poviedky aj porota. Tá pracovala v zložení Ľuboš Kostelný, Lívia Hlavačková, Michal Jedinák, Lucia Anna Trubačová a Ivan Pullman.

Okrem finalistov Ceny Fantázie zverejnili aj mená finalistov jej pridružených súťaží - Ceny spoločnosti Intel pre najlepšiu sci-fi poviedku, Ceny Béla (najlepší horor), Ceny Bibliotéky, Ceny pre najlepšiu fantasy a Ceny poroty.

Na desiatom ročníku Ceny Fantázie sa zúčastnilo rekordných 185 autorov a jedna autorská dvojica (74 autoriek, 113 autorov).

"Bolo to naozaj rekordné, toľko sme nečakali. V predošlom ročníku sme mali 121 poviedok. Nečakali sme takýto nátresk. Myslím, že aj porota si celkom pochvaľovala kvalitu poviedok," zhodnotil súťaž organizátor. Porota posudzovala okrem prác zo Slovenska aj diela, ktoré do súťaže prišli od autorov z Česka, Slovákov žijúcich vo Francúzsku a Veľkej Británii. Z pohľadu žánrov bolo najviac, 81, sci-fi poviedok, 52 hororov, 66 fantasy a tri texty presahovali viaceré žánre. Kritéria súťaže nesplnilo 21 poviedok, ktoré boli zo súťaže vyradené.

O konečnom poradí finálových poviedok rozhodnú v druhom kole čitatelia verejným hlasovaním na portáli Kultura.sme.sk. "Všetkých päť finálových poviedok tam bude zverejnených koncom septembra, každý tak môže ovplyvniť záverečného víťaza Ceny Fantázie," dodal Ivan Aľakša s tým, že slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční 10. novembra na knižnom veľtrhu Bibliotéka.