Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

O výstavu Davida Bowieho je rekordný záujem

Výstava Davida Bowieho v Londýne Foto: TASR/AP

Už pred samotnou vernisážou sa predalo vyše 50.000 vstupeniek.

Londýn 20. marca (TASR) - Rekordný záujem verejnosti charakterizuje posledné dni príprav pred sobotňajším slávnostným otvorením londýnskej výstavy, venovanej životu a dielu všestranného britského umelca Davida Bowieho (66) a jeho celkovému vplyvu na popkultúru.

Ako dnes informovalo tamojšie Victoria and Albert Museum, v ktorom bude možné expozíciu navštíviť až do 11. augusta, už pred samotnou vernisážou sa predalo viac ako 50.000 vstupeniek, čo je absolútny rekord v 150-ročnej histórii tejto inštitúcie.

Umelca, o ktorom sa v súčasnosti mimoriadne živo hovorí na hudobnej scéne v súvislosti s nedávnym vydaním jeho prvého albumu po desaťročnej prestávke (The Next Day), priblíži na výstave viac ako 300 exponátov. Nebudú medzi nimi chýbať originálne rukopisy jeho textov, pôvodné kostýmy, ale ani filmy, videoklipy, skice, Bowieho hudobné nástroje, fotografie či módne návrhy.

Medzi predpokladané vrcholy výstavy, na ktorej zostavovaní sa samotný umelec nepodieľal, avšak poskytol múzeu k dispozícii svoj archív, sa radia kostýmy z Bowieho kultových postáv Ziggy Stardust a Tin White Duke zo 70. rokov.

Kurátorka výstavy Victoria Broackesová uviedla, že výber z Bowieho archívu, ktorý tvorí 75.000 rôznych predmetov, nebol jednoduchou záležitosťou. Umelca však označila za vynikajúci objekt pre výstavu, pretože nebol iba priekopníkom so svojou hudbou, ale aj s koncertnými vystúpeniami, kostýmami a tým, že sa extrémne zapájal do všetkého, čo kedy vyprodukoval.