Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Danny DeVito si v San Sebastiáne prevezme cenu za celoživotné dielo

Na snímke Danny DeVito. Foto: TASR/AP

Medzi držiteľov tohto ocenenia patria Gregory Peck, Robert De Niro, Susan Sarandonová alebo Meryl Streepová.

Madrid 20. augusta (TASR) - Americký herec Danny DeVito si na španielskom Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiáne, ktorý sa bude konať v septembri, prevezme ocenenie za celoživotné dielo. Oznámili to v pondelok organizátori podujatia, ktorých citovala spravodajská stanica France 24.

Vedenie festivalu vo svojom vyhlásení vyzdvihlo "všestrannú" kariéru 73-ročného DeVita v oblasti filmu, televízie a divadla, ktorá trvá už takmer päť desaťročí. Počas tohto obdobia herec spolupracoval s viacerými poprednými režisérmi ako Tim Burton, Francis Ford Coppola, Miloš Forman či Ivan Reitman.

Cenu s názvom Premio Donostia si DeVito prevezme 22. septembra. Na festivale zároveň odprezentuje svoj najnovší film Smallfoot, animovanú dobrodružnú komédiu, v ktorej nahovoril snežného muža. Premio Donostia odovzdávajú od roku 1986 "veľkým osobnostiam filmu ako poctu ich práci a kariére".

Medzi držiteľov tohto ocenenia patria Gregory Peck, Robert De Niro, Susan Sarandonová alebo Meryl Streepová. V poradí 66. ročník Medzinárodného filmového festivalu v San Sebastiáne, najstaršieho a najprestížnejšieho podujatia svojho druhu v španielsky hovoriacom svete, sa bude konať 21.-29. septembra.

DeVito, ktorý je držiteľom cien Zlatý glóbus a Emmy, je súčasne režisérom i filmovým producentom. Momentálne účinkuje v úspešnom sitkome It's Always Sunny in Philadelphia.