Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Zomrela bábkoherečka, riaditeľka Divadla Spejbla a Hurvínka H.Štáchová

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Štáchovú od 60. rokov poznali diváci ako výhradnú interpretku postáv Máničky a Bábinka.

Praha 22. marca (TASR) - Vo veku 72 rokov zomrela v noci nadnes v rodinnom kruhu známa česká bábkoherečka, scenáristka, režisérka a od roku 1996 tiež riaditeľka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. Médiá o tom informovala jej dcéra Denisa Kirschnerová.

Štáchovú od 60. rokov poznali diváci ako výhradnú interpretku postáv Máničky a Bábinka. Z televíznych úloh sa preslávila okrem iného dabingom Lízy Simpsonovej v slávnom americkom seriáli, priblížila televízia ČT24.

Helena Štáchová sa narodila 18. novembra 1944. Do Divadla Spejbla a Hurvínka nastúpila najprv ako elévka. Po roku odišla študovať na Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení a po jej absolvovaní sa v roku 1966 stala členkou tejto obľúbenej bábkovej scény.

V nasledujúcom roku prevzala od Boženy Welekovej interpretáciu jednej z hlavných postáv tohto divadla - Máničky.

Po boku svojho manžela a divadelného partnera Miloša Kirschnera neskôr začala s interpretáciou cudzojazyčných textov: nemeckých, ruských, španielskych, talianskych, anglických, francúzskych, japonských a čínskych, uviedol na svojej webstránke Český rozhlas.

Štáchová písala hry pre deti aj pre dospelých, ktoré sa hrali doma aj v zahraničí. Svoje hry sama režírovala a niekoľko rokov sa starala aj o profil divadla ako jeho dramaturgička.

Po smrti Kirschnera v roku 1996 sa stala riaditeľkou Divadla Spejbla a Hurvínka. V roku 2008 vyhrala osemročný súdny spor o práva na postavy Spejbla a Hurvínka, čím divadlu zabezpečila jeho ďalšiu existenciu. V roku 2013 pre divadlo prevzala prestížnu cenu Thálie. V rovnakom roku získala za svoju činnosť aj ocenenie Zlatý vavrínový rád českej Hospodárskej komory.