Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Čitatelia Olgy Tokarczukovej majú cez víkend MHD po Vroclavi zadarmo

SY 34 Düsseldorf - Nositeľka Nobelovej ceny za literatúru 2018, poľská spisovateľka Olga Tokarczuková, pózuje fotografom po tlačovej konferencii v nemeckom Düsseldorfe 11. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Rovnaký postup poľská vláda zvolila aj v roku 1996, keď Nobelovu cenu za literatúru dostala poľská poetka Wislawa Szymborska.

Varšava 12. októbra (TASR) - Dopravný podnik v poľskom meste Vroclav rozhodol, že cestujúci, ktorí počas tohto víkendu budú mať pri sebe niektorú z kníh spisovateľky Olga Tokarczukovej - čerstvej nositeľky Nobelovej ceny za literatúru za rok 2018 -, budú mať MHD zadarmo.

Agentúra AP dodala, že Tokarczukovej čitatelia môžu jazdiť zadarmo v autobusoch a električkách počas celého tohto víkendu.

Okrem toho poľský minister financií Jerzy Kwieciňski oznámil, že Tokarczukovej udelí výnimku zo zákona o dani z príjmu, takže z finančnej odmeny, ktorá je súčasťou Nobelovej ceny, nebude musieť odviesť štátu daň. Ide o sumu deväť miliónov švédskych korún (830.000 eur).

Rovnaký postup poľská vláda zvolila aj v roku 1996, keď Nobelovu cenu za literatúru dostala poľská poetka Wislawa Szymborska.

Tokarczuková (57), ktorá je považovaná za najtalentovanejšiu poľskú autorku románov svojej generácie, bola Nobelovou cenou vyznamená za "naratívnu predstavivosť, ktorá v spojení s encyklopedickou vášňou reprezentuje prekračovanie hraníc ako jednu z foriem života".

Tokarczuková, ktorej knihy boli preložené do 25 jazykov, je aj politickou aktivistkou kritizujúcou poľskú vládu konzervatívnej pravicovej strany Právo a spravodlivosť (PiS).