Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slávny Cirque du Soleil začína dnes večer sériu vystúpení v Bratislave

Na snímke masky z cirkusu Cirque du Soleil. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Cirque du Soleil začínal ako skupina 20 pouličných umelcov v roku 1984. Vypracoval sa na veľkú organizáciu so sídlom v kanadskom Quebecu.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Slávny kanadský Cirque Soleil začína dnes večer na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu sériu siedmich predstavení s názvom Alegría. V slovenskej metropole rozložil svoj stan svetoznámy ansámbl do nedele 15. septembra. Od premiéry v Montreale v roku 1994 videlo Alegríu už viac ako 10 miliónov divákov. Na Slovensko prichádza Cirque du Soleil už po druhý raz, vo februári minulého roku odohral sedem predstavení s názvom Saltimbanco. Do Bratislavy priváža Alegríu umelecká agentúra Vivien.

Na parkovisku pri štadióne Ondreja Nepelu parkuje 22 kamiónov, ktoré priviezli scénu v tvare kupoly, aká býva dominantou veľkých chrámov, viac ako 700 kostýmov, celá garderóba má však viac ako 4000 kusov vrátane obuvi, doplnkov a masiek. Všetky sú ručne vyrábané, pričom ušitie jedného kostýmu trvá viac ako 100 hodín, výroba masky až 80 hodín. Celý tím má sto osôb, z toho je 55 umelcov zo 17 krajín. Najmladší člen má 21 rokov, najstarší 49 rokov.



Barokovo-operný štýl

Alegría sa nesie v barokovo-opernom štýle s okázalými farebnými kostýmami, originálnou živou hudbou, kombináciou obrazových, svetelných a hudobných efektov. Alegría patrí k tomu najlepšiemu, čo súbor Cirque du Soleil ponúka.

Jedným z vystúpení je ohňová šou, ktorú predvádza 29-ročný Micah Naruo, rodák z Havajských ostrovov. V tejto šou účinkuje už päť rokov. „S ohňom som začal trénovať v 13 rokoch, oheň ma vždy fascinoval, páčilo sa mi pozerať na artistov, ktorí žonglovali s ohňom. Je to havajská tradícia z ostrova Samoa, bol to pôvodne víťazný vojnový tanec, oheň sa k tancu pridal až neskôr. Veľa Havajčanov sa tomuto venuje, u nás je toto umenie stále populárne,“ uviedol pre TASR Naruo.

Cirque du Soleil, ktorý začínal ako skupina 20 pouličných umelcov v roku 1984, sa vypracoval na veľkú organizáciu so sídlom v kanadskom Quebecu, ktorá poskytuje vysoko kvalitnú umeleckú zábavu. Spoločnosť má takmer 5000 zamestnancov vrátane viac než 1300 umelcov z vyše 50 krajín sveta.