Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Činohra SND vzdá hold Pavlovi Hasprovi

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Režijnú osobnosť a osobitosť Pavla Haspru si pripomenie titulom, ktorý v závere prebiehajúcej sezóny pripravuje súčasná dramaturgia Činohry SND, inscenáciou hry Maxima Gorkého Vassa Železnovová.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) uvádza vo štvrtok Hommage á Pavol Haspra. Podujatím vzdáva hold režisérovi, ktorý v nej pôsobil 42 rokov. "Vo všetkých dekádach patril medzi profilových tvorcov, ktorých režijný rukopis vyzdvihol divadlo na vysoké kvalitatívne priečky v rámci celého česko-slovenského kontentu," približuje prvá divadelná scéna.

Režijnú osobnosť a osobitosť Pavla Haspru (1929 - 2004) si pripomenie titulom, ktorý v závere prebiehajúcej sezóny pripravuje súčasná dramaturgia Činohry SND, inscenáciou hry Maxima Gorkého Vassa Železnovová z roku 1967. V hlavných úlohách účinkujú legendy slovenského herectva Oľga Sýkorová, Eva Poláková, Viera Strnisková, Emília Vášáryová, Soňa Valentová, Eva Kristinová, Terézia Kronerová Hurbanová, Gustáv Valach, Štefan Kvietik a ďalší.

"Hasprov dramaturgický záujem sa koncentroval na drámy ostrých kontrastov, silných konfliktov a konzekventnej dramatickosti, cez ktoré poukazoval na nemeniace sa deviácie ľudského konania naprieč desaťročiami až storočiami," vysvetľuje teatrológ Karol Mišovic, ktorý bude spomienkovým večerom sprevádzať.

Haspru podľa neho nelákali molové stupnice Čechovových hier, filozofické dišputy v dialógoch Jeana-Paula Sartra, konverzačná noblesa Oscara Wilda ani absurdnosť bytia Ionescových postáv. "V jeho záujme bol človek ocitajúci sa vo vyhranenej krízovej situácii, padajúci na dno svojich psychických síl, keď je donútený v sebe zaprieť aj posledné zvyšky zdravého úsudku," dodáva teatrológ.

Hasprove inscenácie podľa jeho slov charakterizovali expresivita atmosféry, strmo gradujúca tenzia a vášnivé vzopätie. Preto najväčšie úspechy dosiahli jeho, dnes už ikonické inscenácie hier Arthura Millera Po páde (1964) a Cena (1969), Edwarda Albeeho Kto sa bojí Virginie Woolfovej? (1965), Johna Osborna Obzri sa v hneve (1967), Pierra Corneilla Cid (1972), Alexandra Vampilova Jarabica (1974) a Lov na kačice (1986), Williama Shakespeara Kráľ Lear (1975), Jordana Radičkova Pokus o lietanie (1980) alebo kvarteto dramatizácií románov Fiodora Michajloviča Dostojevského Idiot (1965), Zločin a trest (1971), Bratia Karamazovovci (1981) a Besi (1990).

Hommage á Pavol Haspra sa v Modrom salóne začne o 17.30 h. Vstup je voľný.