Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Činohra SND pripravuje premiéru titulu Aj kone sa strieľajú

režisér hry Martin Huba Foto: TASR/Michal Svítok

Premiéra inscenácie Aj kone sa strieľajú sa uskutoční 1. a 2. decembra v Činohre SND.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Zaujímavý titul, ktorý vznikol podľa novely amerického spisovateľa a filmového scenáristu Horacea McCoya Aj kone sa strieľajú, pripravuje Činohra Slovenského národného divadla (SND).

Hru na základe novely, s ktorou Horace McCoy debutoval v polovici 30. rokov minulého storočia, a podľa scenára Mirky Čibenkovej režijne naštudoval Martin Huba.

"Metafora, ktorú ponúka pôvodná novela, má mnoho styčných bodov s našimi problémami, s našou novou skúsenosťou," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii režisér inscenácie, ktorej ambíciou je "klásť otázky a hľadať odpovede". "Nastoľuje otázky, ktoré sa stávajú stále frekventovanejšími a frekventovanejšími aj u nás, že čo sa stane, keď človek neodolá lákadlu peňazí a mamonu a zamení si pojem slasť s pojmom radosť," uviedol pre TASR Martin Huba na margo príbehu o niekoľkotýždňovom tanečnom maratóne, ktorý v roku 1969 priniesol na filmové plátna v rovnomennom filme režisér Sidney Pollack.



Inscenačný tím Činohry SND tento príbeh, ktorý aj "svojbytnou metaforou maratónu o prežitie, symbolom ľudského údelu", umiestnil do súčasnosti. V hlavnej postave Glorie excelovala vo filmovom spracovaní Jane Fondová, na scéne SND stvárňuje Gloriu Beattyovú Táňa Pauhofová. V úlohe Roberta Syvertena, slušného chlapca, ktorý samotný príbeh rozpráva, sa predstaví Jakub Rybárik, člen Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Diváci sa ďalej môžu tešiť na herecké aj tanečné kreácie Ivany Kuxovej, Jána Galloviča, Vladimíra Kobielskeho, Eleny Podzámskej a ďalších. Chýbať nebude živá kapela v podobe hudobníkov Monkey Orchestra. Úlohy parketových rozhodcov zveril režisér Tomášovi Maštalírovi a Zuzane Fialovej, ceremoniára si zahrá Ľuboš Kostelný.

Príbeh Aj kone sa strieľajú o tanečnom maratóne, v ktorom "sa ľudská dôstojnosť stráca veľmi rýchlo", sa odohrá na scéne Jozefa Cillera, v kostýmoch Milana Čorbu, v choreografii Petra Modrovského. "Je tam obsadenie asi desiatich tancov - tango, valčík, foxtroty, samba, chacha, jive. Je tam pomerne veľa tancov, zvládajú to pomerne super," povedal k tancujúcim hercom, ktorí podľa choreografa trénujú na premiéru aj do druhej ráno. Dramaturgicky sa pod nový titul podpísala Darina Abrahámová.

Premiéra inscenácie Aj kone sa strieľajú sa uskutoční 1. a 2. decembra v Činohre SND.