Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Činohra SND chystá premiéru inscenácie Bratia Jurgovci

Režisér Ľubomír Vajdička Foto: TASR/Pavel Neubauer

Premiéra nového titulu Bratia Jurgovci sa uskutoční 23. a 24. marca v novej budove SND v Štúdiu.

Bratislava 20. marca (TASR) - Premiéru dramatizácie próz Ivana Horvátha Bratia Jurgovci pripravuje tento týždeň činoherný súbor Slovenského národného divadla (SND).

Nadväzuje ňou na líniu dramatizovanej slovenskej prozaickej tvorby na javisku našej prvej divadelnej scény. Tento raz tvorcovia siahli po autorovi modernej slovenskej prózy prvej polovice 20. storočia, ovplyvnenej európskymi literárnymi prúdmi expresionizmu, dadaizmu, impresionizmu, ale aj nadrealizmu.

Réžie nového titulu od "veľmi hodnotného až svetového autora, ktorý nie je veľmi známy", sa ujal Ľubomír Vajdička. Podľa neho Ivan Horváth prináša na veľmi známu slovenskú skutočnosť európsky pohľad. Vajdička na dnešnom stretnutí s médiami priznal, že tvorivý proces bol dosť náročný pre hercov. "Lebo to nie je ten realistický obvyklý prúd príbehu a obvyklá stavba príbehu, sú to ako keby jednotlivé výseky plus impresie prírody, ktorá tu má dosť odlišnú funkciu ako v iných typoch prózy, na ktoré sme zvyknutí," uviedol pre TASR režisér.

Bratia Jurgovci sú cyklom noviel v zbierke Človek na ulici (1928), ktoré zdramatizoval Peter Pavlac. "Pre mňa bol Ivan Horváth naozaj objav. Objavili sme autora, ktorý mal v 30. rokoch kontakt s avantgardou, prekladal z francúzštiny Apollinairea a iných básnikov, cestoval po svete," vysvetlil Pavlac.

Ním zdramatizovaný Horváthov text prináša pohľad na osudy štyroch bratov Jurgovcov - štyri osudy, štyri živly a tiež štyri rôzne postoje k životu. Divák sa tak má možnosť zoznámiť so samotárom Jánom, ktorý odíde z mesta do hôr a preferuje jednoduchý až primitívny spôsob života, maliarom Tomášom, ktorý sa nedokáže usadiť a uniká, rozumným hospodárom Arnem a notárom Petrom. Všetci štyria hľadajú zmysel života a naplnenie, ktoré sprevádza osamotenie, izolácia či bezradnosť, ale i ťažko dosiahnuté šťastie. Ján uteká pred svetom do prírody, kde stretá svoju osudovú ženu, ktorá mu však uniká. Tomáš ako tulák blúdi bezcieľne svetom, všade zanecháva nedokončené obrazy, nerealizované vzťahy. Azda najpokojnejší život na rodinnej usadlosti žije Arne, tiež ho však zmietajú občasné smútky. Peter sa stáva obeťou svojho zhýralého života i svojich dvoch žien.

V inscenácii plnej živočíšnych a naturálnych situácií, ktoré sa striedajú so snovými a symbolickými účinkujú Leopold Haverl, Marián Geišberg, Jozef Vajda, Richard Stanke, Robert Roth, Petra Vajdová, Eva Sakálová a Dominika Zeleníková. Scénu navrhol Jozef Ciller, kostýmy Milan Čorba. Pod hudbu sa podpísal Peter Mankovecký.

Podľa režiséra Vajdičku by si nový titul mali prísť pozrieť priaznivci divadelného umenia nielen kvôli objavenému svetovému autorovi Ivanovi Horváthovi a obrovskému hereckému vkladu činoherného súboru, ale aj kvôli témam, ktoré nová hra ponúka. "Sledovať veľmi jednoduché príbehy rodiny, vzťahu, lásky, nelásky, to je vždy v divadle zaujímavé," dodal Ľubomír Vajdička.

Premiéra nového titulu Bratia Jurgovci sa uskutoční 23. a 24. marca v novej budove SND v Štúdiu.