Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Činohra SND uvedie premiéru inscenácie Karpatský thriller

Na snímke zľava herci Zuzana Fialová, Petra Vajdová, Milan Ondrík, Daniel Fischer a generálny riaditeľ SND Marián Chudovský. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Autor Eugen Gindl touto inscenáciou debutuje na divadelných doskách.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Činohra SND uvedie už v stredu 13. novembra premiéru pôvodnej hry Eugena Gindla Karpatský thriller. Je to prvá premiéra činoherného súboru našej prvej scény v aktuálnej 94. sezóne, navyše, pôvodná slovenská dráma. Autor Eugen Gindl touto inscenáciou debutuje na divadelných doskách.

Režisérom inscenácie je Roman Polák, dramaturgom Martin Porubjak a Peter Kováč, scénu vytvoril Andrej Ďurík, kostýmy navrhla Katarína Hollá, scénickú hudbu skomponoval Vladislav Šarišský. V jednotlivých postavách účinkujú Zuzana Fialová, Petra Vajdová, Daniel Fischer, Milan Ondrík, Jozef Vajda v alternácii s Ľubomírom Paulovičom, Dušan Jamrich, Ján Gallovič, Štefan Bučko, Leopold Haverl a Marta Maťová.

Eugen Gindl, súčasný slovenský autor a publicista, napísal čosi ako dokumentárnu drámu, na Slovensku nie veľmi pestovaný žáner, ktorý sa však v zahraničí hráva s veľkým diváckym úspechom. Udalosti, ktoré hra reflektuje, sa odohrali na Slovensku a týkajú sa korupcie, klientelizmu a "tieňovej ekonomiky". Hlavnou hrdinkou hry je novinárka, ktorá zanechala svoje pôvodné povolanie, lebo v ňom už nenachádzala zmysel a založila si reklamnú agentúru. Jedného dňa sa jej však dostane do rúk materiál svedčiaci o rozsiahlej korupcii na najvyšších miestach štátneho aparátu. Istá firma totiž vďaka rozsiahlemu, sofistikovane uskutočňovanému podplácaniu začala vyhrávať všetky veľké štátne zákazky, ktoré boli oproti zahraničiu a konkurencii aj niekoľkonásobne predražené. V novinárke zvíťazí jej bývalý novinársky inštinkt a prípad sa pokúsi zverejniť. Narazí však na nesmierne rafinovanú a tvrdú obrannú taktiku firmy, ktorá neváha použiť proti nej a jej priateľom aj nechutne narafičené zastrašovacie metódy.



Podľa slov autora hra vznikla pred tromi rokmi, keď vtedajší riaditeľ činohry Štefan Bučko inicioval tvorbu hier zo súčasnosti. "Uvedomil som si, že pre národné divadlo nemôžem písať tak ako pre televíziu, ten námet mal štruktúru filmu. Bolo treba nájsť spôsob ako to prerozprávať a súčasne podať fakty v širšom a univerzálnom posolstve. Bolo pre mňa veľkým zážitkom sledovať, ako sa hra vyvíja na skúškach. Jedným z mojich impulzov, prečo som to napísal, je ten, že ja ako občan mám pocit, ak pokladáme náš život za divadelné predstavenie, že som súčasťou komparzu, ktorý už ani nevie, aká hra sa hrá. Nikdy som nemal ambíciu napísať hru, verím, že aspoň pár minút po predstavení budú ľudia rozmýšľať, ako to je a aká je ich účasť v celom tom procese," uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami autor Eugen Gindl.



"Snažili sme sa inscenovať hru, ktorá má spoločensko-politický podtext, je to aj pre mňa niečo nové, zvykli sme si robiť hry v akýchsi inotajoch, hovoriť v náznakoch. Pre mňa to bol výrazne iný projekt, ktorý som realizoval, ale všetci tvorcovia sme sa pozreli na túto hru autorsky, vznikol divadelný tvar, ktorý nie je úplne tradičný, ale verím, že osloví divákov každej vekovej kategórie," doplnil riaditeľ činohry SND a režisér inscenácie Roman Polák.