Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Svoje obrazy maľovali v džungli na Amazonke či v Himalájach.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Michal maľoval popri svojej práci námorného kapitána na najväčších kontajnerových lodiach plaviacich sa po celom svete a zachytával všetko, čo videl a zažil.

Nitra 20. augusta (TASR) – Ponitrianske múzeum v Nitre pripravuje výstavu, na ktorej predstavia tvorbu manželov Daniely a Michala Helienekovcov. Návštevníci múzea si budú môcť od 1. septembra do 6. októbra pozrieť obrazy, v ktorých autori zachytávajú svoje cesty do rôznych kútov sveta.

Obaja umelci sú Slováci žijúci v Rakúsku. Tvorbe sa začali intenzívne venovať až v zrelom veku. „Michal maľoval popri svojej práci námorného kapitána na najväčších kontajnerových lodiach plaviacich sa po celom svete a zachytával všetko, čo videl a zažil. Na spoločných cestách s manželkou Danielou po rôznych kútoch zeme ich všade sprevádza skicár a farby,“ uviedla PR manažérka múzea Ľubica Packová-Zahradárová.

Ako pripomenula, umelci maľovali svoje obrazy v džungli na Amazonke, na sopkách Nového Zélandu i Islandu, v Himalájach, v kirgizských stepiach, v Číne i na cestách po Slovensku. „Centrálnym motívom Michala Helieneka sú prístavy lode a iné dopravné prostriedky. Daniela maľuje krajiny, najmä hory, pričom niektoré motívy pretvára vo svojom vnútri a zabstrahuje,“ doplnila Packová-Zahradárová.