Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Subvencie pre zahraničných producentov sú pre Česko vysoko ziskové

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Subvencie zaviedla vláda v roku 2010 v podobe vratky až 20 % z celkovej sumy vynaloženej v Česku za natáčanie filmov.

Praha 10. septembra (TASR) - Za jednu korunu investovanú českým štátom v rámci programu filmových subvencií získa tento rok jeho ekonomika osemnásobok vynaloženej sumy.

Český denník E15 dnes na svojej internetovej stránke uvádza, že vláda na subvencie zahraničným producentom vyčlenila 500 miliónov Kč (19,36 milióna eur), ale filmári prinesú Česku až 4 miliardy Kč. Vyplýva to z analýzy Štátneho fondu kinematografie. Riaditeľka fondu Helena Bezděk Fraňková denníku uviedla, že pre ňu je to dostatočný argument, aby subvencie existovali.

Medzi najväčších zahraničných producentov v Česku budú tento rok patriť napríklad Ridley Scott s projektom Child 44 alebo BBC so seriálom Traja mušketieri.

Približne 4 miliardy Kč budú dvojnásobkom sumy, ktorú mali priniesť producenti vlani. Dôvodom vzostupu výnosov je celkový rozpočet na poskytovanie stimulov. Do minulého roka boli vždy okolo 300 miliónov Kč a tie boli schopné prilákať maximálne 2 miliardy Kč.

V návrhu českého rozpočtu na budúci rok sa podľa Ondřeja Šrámka, hovorcu ministra financií, na subvencie pre filmárov vyčleňuje znovu 500 miliónov Kč. O produkciu filmov v Česku už prejavili záujem veľké americké filmové štúdiá.

Subvencie zaviedla vláda v roku 2010 v podobe vratky až 20 % z celkovej sumy vynaloženej v Česku za natáčanie filmov. Cieľom opatrenia bolo zastaviť úbytok objednávok od zahraničných filmových produkcií, ktoré vtedy začali húfne opúšťať Českú republiku a rozhodli sa využívať stimuly v susedných krajinách. Pokles sa podarilo zastaviť, aj keď rozsah zahraničnej filmovej produkcie zatiaľ nedosahuje jej vrchol, ktorý sa dosiahol približne pred desaťročím.