Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Česká legenda Jiří Lír nakrútil viac ako 180 filmových úloh

V utorok 19. júna uplynie 95 rokov od narodenia českého komika Jiřího Líra. Foto: Wikipedia

Zatiaľ čo v divadle sa Lír zhostil aj veľkých rolí, vo filme pôsobil ako predstaviteľ drobných figúrok, ktoré však skvele dopĺňali dej a stali sa súčasťou komediálnych výstupov.

Pelhřimov/Bratislava 19. júna (TASR/Teraz.sk) - Jiří Lír bol často obsadzovaným českým filmovým hercom, hlavnú rolu však pred kamerou nedostal. Tento fakt bral s humorom. Aj jeho memoáre niesli neskôr názov Ve vedlejší roli Jiří Lír. V utorok 19. júna uplynie 95 rokov od narodenia českého komika.

Jiří Lír sa narodil 19. júna 1923 v českom meste Pelhřimov. Syn uznávaného maliara, si zvolil svoj osud snáď už tým, že si ako školák sadol do školskej lavice k budúcemu hercovi Lubomírovi Lipskému. Keď Lipský po vojne zakladal s bratom Oldřichom Divadlo satiry, na Líra nezabudol a navrhol mu, aby sa stal členom súboru. Tu sa Lír stretol so začínajúcimi divadelníkmi Milošom Kopeckým, Stellou Zázvorkovou, Karlom Effom a ďalšími hereckými kolegami, ktorí sa neskôr presadili v komediálnych úlohách.

Zatiaľ čo v divadle sa Lír zhostil aj veľkých rolí, vo filme pôsobil ako predstaviteľ drobných figúrok, ktoré však skvele dopĺňali dej a stali sa súčasťou komediálnych výstupov.

Prvýkrát si zahral úradníka v snímke Posel úsvitu (1950) režiséra Václava Krška, stvárnil aj ďalšiu úlohu učiteľa Václava Havránka vo filme Ledoví muži (1960). "V malej roli sa herec nemôže zdržovať rozohrávaním. Musí to vypáliť, aby každý vedel o čo ide a to hneď. V malej roli nemôžete hovoriť 'Ja to ukážem až potom' žiadne potom už nie je. Najlepšie je vidieť silu malej role vo veľkých filmoch. Je to kumšt," vravieval Lír.

Spisovateľ Jaroslav Hašek daroval svetu zaujímavú, humornú a satirickú knihu Osudy dobrého vojáka Švejka. Karel Steklý v roku 1956 toto dokonalé dielo s názvom Dobrý voják Švejk pretavil na strieborné plátno. V snímke excelovalo po boku hviezdneho Rudolfa Hrušínskeho mnoho českých hercov, medzi ktorými nechýbal ani Jiří Lír.

V roku 1964 sa dostal do kín film Limonádový Joe aneb Koňská opera režiséra Oldřicha Lipského. V komédii sa stretla opäť česká herecká špička a jednu z postáv mladého bamana stvárnil aj Jiří Lír. Vedľajšiu úlohu dostal herec aj v seriáli Pan Tau (1969), kde hral po boku legendárneho Jana Wericha. V lete v roku 1969 spolu nakrúcali tri mesiace v južných Čechách. "Hodiny sme s Werichom presedeli v reštaurácii na Hluboké pri skvelom jedle. On stíhal hovoriť aj jesť, ja som sa stačil len smiať", zaspomínal si Lír v jednom z rozhovorov.

V 70. rokoch minulého storočia prerušila Lírovu kariéru vážna autonehoda. Mal prasknutú lebečnú kosť so zásahom do mozgového centra. "Na návštevy za mnou chodil kamarát Vladimír Menšík. Škoda, že jeho návštevy nemohli byť pre všetkých na lekársky predpis. Mnoho ľudí by sa vyzdravelo za určite za kratší čas," popísal stretnutie s hereckým kamarátom vo svojich memoároch Lír.

Umelec sa objavil v mnohých známych českých filmoch Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970) v komédii Pane, vy jste vdova! (1970), Dívka na koštěti (1971), Noc na Karlštejně (1973), Marečku, podejte mi pero! (1976), Což takhle dát si špenát (1977), Vrchní, prchni! (1980), Vesničko má středisková (1985) a ďalších. Postavu krčmára vo filme Vesničko má středisková mal z nich údajne najradšej.



Jednej hereckej disciplíne sa však úzkostlivo vyhýbal. Bol to dabing. Len jedenkrát dostal pozvánku do dabingového štúdia, aby nahovoril hlavnú postavu. Až na mieste sa dozvedel, že bude dabovať koňa, ktorý vo filme dominoval. Po tejto úlohe sa už k dabingu nikdy nevrátil.

Herec Jiří Lír mal aj výtvarný talent. K jeho originalite údajne patrilo, že zaviedol trvalú aktualizáciu svojich obrazov. Zmysel pre humor mu iste nechýbal. Keď napríklad namaľoval svadbu dcéry priateľa a ona sa po nejakom čase rozviedla, zadarmo premaľoval ženícha za psa, ktorého si predtým zaobstarala. Bol členom spolku Herci malují. Dnes sa jeho maľby predávajú za desiatky tisíc českých korún. Hercove obrazy zdobia domovy hercov Zdeňka Svěráka, bratov Hrušínských a jeden sa nachádza vo vlastníctve rodiny Brodských.

Na sklonku života herec vážne ochorel. "Choď do Pelhřimova, pozri si krematórium, nech vieš do čoho ideš!", posielal Rudolf Hrušínský známeho hypochondra Jiřího Líra. Herec však v skutočnosti žiadny hypochonder nebol. S ťažkou chorobou statočne bojoval.

Český komik Jiří Lír, ktorý nakrútil viac ako 180 vedľajších úloh v československých filmoch, zomrel v Prahe 20. augusta 1995 vo veku 72 rokov.