Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Kultúra

Česká a slovenská architektúra na Bratislavskom hrade

Foto: SNM

Slovenské národné múzeum – Historické múzeum v spolupráci s Czech Architecture Week a Správou Pražského hradu predstavujú spoločný výstavný projekt Česká a slovenská architektúra. Panoráma architektúry 1918 – 2023.

Bratislava 14. decembra (OTS) - Výstava bude pre záujemcov sprístupnená v SNM – Historickom múzeu v priestoroch Rytierskej siene Bratislavského hradu od 16. 12. 2023 do 31. 5. 2024.

Najväčší výstavný projekt s témou českej a slovenskej architektonickej tvorby za obdobie posledných 100 rokov autorsky pripravili nestori histórie architektúry – profesori Matúš Dulla a Vladimír Šlapeta v spolupráci s viac ako 20 štátnymi a súkromnými inštitúciami z Českej a Slovenskej republiky. Rozsiahlu retrospektívu architektúry oboch našich krajín, takmer 200 významných diel – vily, múzeá, univerzity, továrne, mosty i krematóriá architektov pôsobiacich od začiatku 20. storočia do súčasnosti, budú môcť po prezentácii na Pražskom hrade obdivovať aj slovenskí návštevníci.

„Architektúru na výstavu neprenesiete. Vždy ju niečo zastupuje. Tu sú to modely. Významné architektonické diela dávnejšie i súčasné máte ako na dlani. A majú zvláštne čaro, každému tak trochu evokujú detstvo. Výstava je príťažlivá nielen pre tých, ktorí si tu nostalgicky zaspomínajú, kde ktorý dom už videli, ale aj pre mladých ľudí a deti, ktorí o nich ešte toľko nevedia,“ uviedol profesor Matúš Dulla, autor projektu.

Výstava pozostáva z dvoch častí: architektúra do konca spoločnej republiky a časť predstavujúca Slovensko a Česko počas 30 rokov samostatnej existencie. Prostredníctvom 150 modelov vybraných stavieb (pôvodných i špeciálne vyrobených pre túto výstavu), doplnených o fotografie, faksimile vybraných architektonických kresieb, publikácie a ďalšie zaujímavé dokumenty od 1. Československej republiky po súčasnosť, ilustruje premenu fyzickej podoby miest a krajiny, ale aj architektúru ako samotný odbor. Vo výstavnom priestore dominuje „strom republík“, historická os, kde sú objekty a udalosti zasadené do vzájomného kontextu a špeciálna inštalácia s portrétmi významných architektov.

„Ide o ojedinelý projekt modernej architektúry našich krajín, ktorý nemá v histórii architektonických výstav obdobu. Dôstojným spôsobom predstavuje nielen ikonické stavby a vývin architektúry, ale aj úzke vzťahy a spolupatričnosť oboch národov vo všetkých oblastiach tvorivej činnosti,“ uviedol generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Výstavu sprevádza publikácia Česká a slovenská architektúra, ktorá v 10 kapitolách – od
1. Československej republiky, cez obdobie protektorátu a Slovenského štátu, povojnovú obnovu, sorelu 50. rokov, liberálne moderné 60. roky, normalizáciu a prelom Zamatovej revolúcie, až po samostatný vývoj v našich krajinách – približuje viac než 150 diel a historický vývoj architektúry.


Mediálni partneri SNM