Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Červeník si zaspieval známe hity skupín IMT Smile a DESmod

Ivan Tásler z kapely IMT Smile Foto: Patrik Gerši /TASR

K výbornej nálade druhého dňa prispela aj skupina Aya. Táto žilinská formácia vznikla v roku 1992. V októbri 1994 vydali svoj prvý album Aj ty, AYA?!.

Bratislava/Červeník 11. augusta (TASR) – Už pár hodín patrí minulosti 48. ročník hudobného festivalu Červeník v amfiteátri obce Červeník neďaleko Hlohovca. Počas dvoch dní vystúpili viac ako dve desiatky slovenských skupín a interpretov. Headlinermi sobotňajšieho (10. 8.) druhého dňa boli dve v súčasnosti najúspešnejšie skupiny IMT Smile a DESmod. A obe predviedli v zaplnenom amfiteátri elegantnú šou v štýle Best Of, čo k letným festivalom jednoznačne patrí a hlavne čo fanúšikovia očakávajú.

Starosti, ale „príjemné“, má líder kapely IMT Smile Ivan Tásler, ktoré pesničky zahrať, keď do festivalového setu sa ich vojde približne tucet. V Červeníku padla voľba na piesne Opri sa o mňa, Duch človeka, Viac, Nedá sa ujsť, Veľa lásky, Mám krásny sen, Len tebe, Veselá pesnička, Niekto ako kráľ, Exotika, Ľudia nie sú zlí, Bozk. Došlo aj na ľudovku A ja taka dzivočka, ktorú Táslerovci zaradili do letného koncertného programu. Ani nie je potrebné dodávať, že hľadisko spievalo s Ivanom od prvej po poslednú pieseň, stačil úvodný akord a „Červeník zbor“ fungoval ako pod taktovkou dobrého zbormajstra.

„Som veľmi rád, krásne vyzerá zaplnené hľadisko, ľudia sa bavili a popri nich aj my na pódiu. Bolo to jedno z posledných letných hraní našej kapely, o to viac sme si to užili,“ uviedol po vystúpení pre TASR líder kapely Ivan Tásler a dodal: „Mali sme krásne leto, krásne koncerty, už sa ale teším, že si dám prestávku, trocha vypnem.“ Ivan sa pripravuje na cestu do Spojených štátov. „Verím, že to bude dobrá inšpirácia pre nové songy, ktoré mám rozpracované, chýbajú niektoré texty. V mojej batožine nebude chýbať ani gitara. Mám výhodu, že som pred časom začal používať malé guitarele. Mám ich už štyri a jednu z nich si zoberiem aj teraz.“

Na snímke vystúpenie skupiny Desmod.
Foto: TASR
Pred polnocou vyšla na pódium kapela DESmod a všetko sa zopakovalo ako pri IMT Smile. Ruky hore, potlesky, zborový spev zaplneného hľadisko. To všetko pri pesničkách Čierna diera, Aby bolo jasné, Symfónia prázdna, Zhorí všetko, čo má, Vyrobená pre mňa, 100 rokov samoty, Niekto ti to povie skôr než ja, Hemeroidy, To nie je možné, ... na tebe závislý a Lavíny. Došlo aj na úplne prvý singel kapely Je mi fajn z roku 2000, pri známej pesničke Adrenalín stúpa prešla kapela plynule k hitu Sweet Dreams, známeho v podaní skupiny Eurythmics, pri duete Pár dní „zaskočila“ za Zuzanu Smatanovú dievčina z hľadiska, ktorá našla odvahu prísť na pódium a zaspievať spolu s Kulym tento známy song. Líder predstavil aj nového člena kapely, hráča na klávesových nástrojoch Martina Cibulku.

„Máme sa výborne, veľa koncertov, veľa festivalov. Snažíme sa vyjsť v ústrety všetkým fanúšikom a usporiadateľom letných podujatí, takže na dovolenku pôjdeme až v septembri. Už teraz myslíme aj na ďalšie koncerty, chceme urobiť predvianočné turné, podobne ako to bolo v minulom roku s orchestrom Cigánski diabli, meno hosťa však zatiaľ ostáva v tajnosti,“ povedal po vystúpení pre TASR líder kapely Mário Kuly Kollár.

K výbornej nálade druhého dňa prispela aj skupina Aya. Táto žilinská formácia vznikla v roku 1992. V októbri 1994 vydali svoj prvý album Aj ty, AYA?!. V Červeníku zahrali songy So mnou, Život je raz, Môj svet, Do neba volám, Nočná mora, Vláčiková, Verím na teba, Lietaj, dýchaj, buď, Keď je v tom a najväčší hit kapely Malý princ práve z prvého albumu.

„Pripravujeme nový singel, skladáme texty, na budúci rok máme v pláne novú platňu. Však my sa nemáme kam ponáhľať, robíme muziku v pohode, bez naháňania,“ uviedol pre TASR spevák Boris Lettrich.

„S gitarou som začínal v 14 rokoch, sme radi že sa nám darí, minulý rok sme oslávili dvadsiatku a chceme to potiahnuť ešte ďalej. Za tie roky sme nabrali už dosť skúseností, dnes je to o rovnakej zodpovednosti voči rodinám aj voči hudbe,“ dodal gitarista Mário Tománek, ktorý práve v sobotu 10. augusta oslávil 47. narodeniny. Však mu kapela zablahoželala priamo na pódiu počas vystúpenia a z hľadiska dostal zaslúžený potlesk.