Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Cenu Dominika Tatarku za rok 2012 získal Oleg Pastier

Na snímke ocenený laureát ceny Oleg Pastier Foto: TASR/Michal Svítok

Cena je považovaná za jedno z najprestížnejších slovenských literárnych ocenení.

Bratislava 13. marca (TASR) - Cenu Dominika Tatarku za rok 2012 si dnes prevzal v bratislavskom Pálfiho paláci Oleg Pastier. Prozaik, básnik, vydavateľ a rozhlasový autor ju získal za knižný titul Za ozvenou tichých hlasov II. Laureát priznal, že ho ocenenie zaskočilo. "Ako mnohých predo mnou. Ja si myslím si, že to nie je o cenách a o nejakých poctách," uviedol pre TASR Pastier.

"Dominik Tatarka bol človek, ktorý sa vyhýbal takýmto a podobným oceneniam a slávam. A keďže som ho osobne poznal a viem, aký bol jeho názor na rôznych laureátov, tak si myslím, že to treba brať triezvo. Rovnako k tomu pristupujem ako k priateľskej pocte a preto si ju aj vážim a cením," doplnil autor. Na margo svojej knižky Oleg Pastier povedal, že je len pokračovaním toho, čomu sa venuje v Slovenskom rozhlase. "Je to cyklus relácie Rodinné striebro. Snažím sa v ňom zmapovať významné osobnosti a udalosti slovenskej kultúry 20. storočia," priblížil autor, ktorý sa v knihe pokúsil v piatich kolážovitých scenároch podať príbeh našej histórie od roku 1948 do novembra 1989. "Nie je to príbeh veľkých dejín, ale príbeh malých a najmenších ľudí, ktorých tieto zmeny a udalosti od 50. rokov až po november 89 naplno zasiahli a zmenili im často osudy a životy. Cez príbehy týchto ľudí sa snažím podať iný obraz o tých veľkých dejinách."

Udelenie 19. výročnej ceny Olegovi Pastierovi oznámil prezident Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika a zároveň predseda poroty tohto ocenenia Peter Zajac. "Dostal ju úplne zaslúžene za celé dielo, aj za svoju poslednú knižku, ale dostal ju aj preto, že ešte pred rokom 1989 patril k tým nemnohým, ktorí vydávali Dominika Tatarku v samizdate," povedal pre TASR Peter Zajac.

Na snímke laureát ceny Oleg Pastier
Foto: TASR/Michal Svítok

Tohtoročné slávnostné udeľovanie ozvláštnil výnimočný akt - Pocta českému spisovateľovi a fejtonistovi Ludvíkovi Vaculíkovi. V podobe slávnostného listu ju napísali a podpísali doterajší laureáti ocenenia. "Dominik Tatarka o ňom v Navrávačkách v roku 1986 napísal, že keby mal on sám udeliť poctu nejakému českému spisovateľovi, bol by to Václav Černý, Ludvík Vaculík a Václav Havel," vysvetlil Peter Zajac s tým, že list odošle žijúcemu českému autorovi vo štvrtok 14. marca Slovenská pošta v príležitostnej obálke a s jubilejnou známkou, ktorá vyšla pri príležitosti stého výročia narodenia Dominika Tatarku.

Cenu, ktorá nesie meno tohto významného predstaviteľa slovenskej kultúry 20. storočia, udeľuje Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika. Považovaná je za jedno z najprestížnejších slovenských literárnych ocenení. Určená je autorovi za výnimočné dielo, ktoré napĺňa humanistické tradície slovenskej kultúry a v tomto zmysle nadväzuje na duchovný odkaz Dominika Tatarku. Udeľuje sa od roku 1995, vždy za knihu, ktorá vyšla v predchádzajúcom roku.

Porota Ceny Dominika Tatarku má sedem stálych členov, sú nimi Dana Hučková (rod. Kršáková), Vladimír Petrík, Daniel Fischer, Martin Porubjak, Martin M. Šimečka, Ján Králik, Peter Zajac. Ďalším členom je nositeľ ceny za predchádzajúci rok. Tento rok si túto úlohu plnil výtvarník Dezider Tóth - Monogramista T. D., ktorý si vlani prevzal ocenenie za knihu Nie som autor, som metafora.