Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Britov už cédečka nezaujímajú

Speváčka Adele prichádza na udeľovanie hudobných cien Brit Awards 21. februára 2012 v Londýne. Foto: TASR/AP

Pod výrazný pokles predaja hudobných nosičov sa podpísala predovšetkým digitalizácia hudby.

Londýn 3. júla (TASR) - Predaj hudobných albumov v Británii v tomto roku výrazne klesol. V prvom polroku tohto roka si ľudia v Británii kúpili o sedem miliónov hudobných albumov menej ako v rovnakom období minulého roka. Informovalo o tom dnes združenia Britského fonografického priemyslu (BPI).

Za prvý polrok sa v Británii predalo 43,6 miliónov nosičov s hudobnými albumami.

Pokles fyzických nosičov čiastočne kompenzuje nárast predaja hudby v digitálnej podobe. Takto sa predalo o 17,3 percenta hudobných súborov viac ako vlani v rovnakom období.

Pokiaľ ide o najpredávanejších umelcov, tak jednoznačne kraľuje britská speváčka Adele so svojím albumom 21. Najpredávanejším singlom je hit Somebody That I Used To Know od belgicko-austrálskeho inštrumentalistu Gotye.



Podľa Geoffa Taylora, riaditeľa BPI, ktorá udeľuje aj prestížne ceny Brit Awards, sa počet predaných albumov znižuje každoročne. Pripomenul, že tieto čísla neodzrkadľujú narastajúci podiel predplatiteľov rôznych hudobných služieb.

V druhej polovici tohto roka sa očakáva vďaka novým albumom skupín Mumford and Sons, The Killers, The Vaccines, Muse a Robbieho Williamsa lepšia predajnosť, napísal hudobný server NME.