Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa začína festival autorského divadla Pro-téza

plagát k akcii Foto: Pro-téza

Podujatie otvorí vernisáž sprievodnej výstavy, na ktorej sa okrem fotografií objaví aj nový prístup inštalovania v podobe infiltrácie umenia do priestoru či performatívnej akcie.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Čoho všetkého je človek schopný pod tlakom moci? Na túto otázku odpovie festival autorského divadla Pro-téza, ktorý sa dnes začína v bratislavskom priestore pre súčasnú kultúru A4. Festival uvedie predstavenia, ktoré vznikli v rámci európskeho projektu Paralelné životy - 20. storočie očami tajnej polície.

Podujatie otvorí vernisáž sprievodnej výstavy, na ktorej sa okrem fotografií objaví aj nový prístup inštalovania v podobe infiltrácie umenia do priestoru či performatívnej akcie. Sprístupnené budú diela Martina Piačeka zo série Najväčšie trapasy slovenskej histórie. "Ďalší autori, študenti ateliéru IN Ilony Németh na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) budú reagovať na tému formou site-specific. Uvidíte tvorbu Borisa Vitázka, Mateja Mysloviča, Lenky Kuricovej, Mateja Kaminského a Gabriely Zigovej," TASR informovala Mária Hejtmánková, spoluorganizátorka festivalu. Ten tiež uvedie do života čítanku Paralelné príbehy, ktorá obsahuje takmer 30 prípadov z archívov tajných polícií Nemecka, Maďarska, Česka, Poľska, Rumunska a Slovenska.

Prvým predstavením bude inscenácia Vnútro vnútra domáceho súboru SkRAT. Tvorcovia Ľubomír Burgr a Dušan Vicen sa v ňom inšpirovali dodnes neobjasneným prípadom smrti agenta a kňaza Coufala. "Odkrývame tu mechanizmy, ktoré v rámci tajnej polície ŠtB umožňovali budovanie paralelnej mocenskej štruktúry, ako aj vzájomnú kontrolu zamestnancov či spolupracovníkov na všetkých úrovniach tejto organizácie," prezradil Ľubomír Burgr. Druhý festivalový deň zaostrí pozornosť prostredníctvom divadla Odeon z Rumunska a inscenácie Typografia majuskula autorky a režisérky Gianiny Carbunariu na osud 16-ročného chlapca. Ten v roku 1981 napísal v malom rumunskom meste na stenu kriedou heslá "Nebudeme už ďalej znášať nespravodlivosť v tejto krajine! Slobodu! Chceme, aby boli rešpektované ľudské práva!" Netušil, že mu tento čin od základov zmení život. Predstavenie môže divákov prekvapiť efektnými projekciami a zaujímavými javiskovými prvkami.

Po prvý raz Pro-téza uvedie dokumentárnu operu. Prinesie príbeh kňaza Josefa Toufara, ktorý v roku 1950 zomrel na následky mučenia štátnou políciou. Príbeh spracoval český hudobný skladateľ a autor libreta Aleš Březina v spolupráci s dramatikom a režisérom Petrom Zelenkom. Inscenáciou Toufar - Mučiace hry v podaní Opery Národního divadla chcú autori vniesť svetlo do dlho tabuizovanej témy a očistiť nevinných. V hlavných úlohách sa predstaví herečka a speváčka Soňa Červená. Nemecký režisér Clemens Bechtel si do svojej inscenácie Môj spis a ja vybral deväť ľudí z Drážďan, ktorí na divadelných doskách rozpovedia svoj vlastných príbeh. Na javisku sa tak vedľa seba ocitnú prenasledovaní i agent tajnej polície. Podobne aj v poľskom predstavení (Na)sleduj ma z dielne Nového divadla Krakov, pod ktoré sa režijne podpísal Radek Rychcik a autorom scenára je Tomasz Kireńczuk, hrá Ada Grudziński, dcéra poľského disidenta a emigranta, samú seba.

Festival potrvá do nedele 13. apríla.