Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Bratislava v pohybe dnes predstaví maďarský súbor Hodworks

Ilustračné foto Foto: YouTube

Divác majú možnosť vidieť dielo Basse danse, ktoré v tomto roku ocenili Cenou Rudolfa Labana za najlepšie súčasné tanečné predstavenie v Maďarsku.

Bratislava 22. júna (TASR) - Tanečným večerom, ktorý predstaví maďarský súbor Hodworks, dnes pokračuje 16. ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe.

Diváci tak majú možnosť vidieť dielo Basse danse, ktoré v tomto roku ocenili Cenou Rudolfa Labana za najlepšie súčasné tanečné predstavenie v Maďarsku. Jeho tvorcovia sa nechali inšpirovať európskou hudbou 15. storočia.

"Basse danse bol bežným dvorským tancom, založeným na ľahkých, elegantných pohyboch. Do života prinášal ľahkosť, sviežosť, pocit odpútania sa od reality. Rámec predstavenia teda určuje hudobný štýl a štruktúra pohybov, pričom základným princípom choreografie je nepredvídateľnosť," vysvetlila pre TASR riaditeľka festivalu Miroslava Kovářová.

Predstavenie založené na dvorskom tanci vytvorila maďarská choreografka a tanečníčka Adrienn Hód, ktorá veľmi rada experimentuje s hudbou aj s pohybom a je známa svojím radikálnym prístupom k telu, priestoru, experimentálnej hudbe a ich prienikom. Inšpiráciu nachádza v takmer vyprázdnenom priestore.

Na snímke Miroslava Kovářová riaditeľka festivalu súčasného tanca "Bratislava v pohybe"
Foto: TASR
Svoje choreografie najradšej uvádza v priestoroch s minimom scénického dizajnu: "V mojom ponímaní dokážu telá a hlasy zaplniť akýkoľvek priestor. Priťahuje ma úplná prázdnota. Ničota je nositeľom inšpirácie, na ktorú reaguje moja duša," dodala Adrienn Hód.

Predstavenie Basse danse uvedie súbor Hodworks v Divadle Nová scéna v rámci festivalu Bratislava v pohybe o 20.00 hodine.