Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Benefičný večer pre Malú scénu podporil Milan Sládek a Ladislav Chudík

Ladislav Chudík Foto: TASR/Martin Baumann

Akcia bola venovaná minulosti, súčasnosti a budúcnosti súboru.

Bratislava 18. septembra (TASR) - V bratislavskom Divadle Malá scéna STU sa dnes uskutočnil benefičný večer venovaný minulosti, súčasnosti a budúcnosti súboru. Mladý profesionálny súbor prišli podporiť známe divadelné osobnosti, ktorých umelecká dráha bola výrazne spätá s Malou scénou. Jej dejiny si v rámci Večera pre Malú scénu pripomenuli a dnešné mladé generačné divadlo podporili Ladislav Chudík, Milan Sládek, Božidara Turzonovová i Robo Roth.

"Divadlo, ktoré má takú dobrú kvalitu ako má súbor Malej scény, potrebuje pozornosť od obecenstva, ale potrebuje pozornosť aj od vládnych či mestských činiteľov. Kultúra je niečo, čo každý národ potrebuje, aby bol dobrým národom," uviedol pre TASR slávny mím Milan Sládek, ktorý do hlavného mesta pricestoval z nemeckého Kolína nad Rýnom najmä preto, aby podporil divadlo, v ktorom kedysi sám účinkoval.

"Tieto steny sú nabité svätou energiou kumštírskou, toto divadlo sme milovali pre jeho komornosť, musí pokračovať," aj týmito slovami vyjadrila podporu mladým kolegom členka Činohry SND Božidara Turzonovová, ktorá na Malej scéne odohrala desiatky postáv a niekoľko sezón. "Tu sa odohrali moje prvé kroky v národnom divadle, prežila som tu jedny z tých najnádhernejších chvíľ, ktoré herci prežívajú, boli to nádherné 60. roky, ale aj potom," doplnila.

Divadlu hrozí zatvorenie

Dnešná Malá scéna STU ani po dvoch sezónach, 13 premiérach, 258 odohraných predstaveniach zatiaľ nenašla dostatočnú podporu z verejných zdrojov a divadlu hrozí zatvorenie. Preto mladá herecká generácia usporiadala benefičné podujatie pre svojich podporovateľov a členov Klubu priateľov divadla, ktorí už zareagovali a pomáhajú Malej scéne na Dostojevského rade prostredníctvom aktuálnej kampane Kúp si svoje sedadlo. Tou súbor, ktorý "nadväzuje na tradíciu divadla Malá scéna, ktoré bolo už od svojho vzniku v roku 1962 experimentálnym a progresívnym priestorom mladých divadelníkov", reaguje na nefunkčný systém financovania a podpory kultúry.

"Vypredaných je zatiaľ okolo 100 abonentiek, ktoré platia na všetky premiéry sezóny 2012/2013. Ešte je stále zostáva okolo 60 miest, pretože kapacita je 162. Čiže ľudia ešte stále majú možnosť si abonentky zakúpiť," poznamenal pre TASR režisér Anton Korenči.

Do kampane sa doteraz zaradili viaceré známe osobnosti verejného a kultúrneho života, medzi nimi napríklad Tomáš Janovic, Mikuláš Huba, Zuzana Kronerová, František Kovár, Milan Čorba, Ivan Gašparovič, Iveta Radičová a ďalší. Môže sa k nim zaradiť každý, kto sa rozhodne podporiť túto divadelnú scénu zakúpením "svojho" sedadla na novú sezónu 2012/13 v hodnote 100 eur.

"Na to, aby sme mohli v septembri otvoriť tretiu sezónu, potrebujeme zaplatiť prenájom STU vo výške 17.805 eur. Nechceme to však vzdať a ohlásiť koniec," odkazuje režisérske a autorské duo Juraj Bielik a Anton Korenči, ktorí prišli s návrhom inštitucionalizovať na pôde Malej scény profesionálne divadlo mladej generácie so súborom, pravidelnou prevádzkou a nekomerčnou dramaturgiou na vysokej úrovni. "V pravom slova zmysle 'mladú scénu' - prvé divadlo tohto druhu po 44 rokoch," dodávajú režiséri súboru, ktorý v závere Večera pre Malú scénu ponúkol divákom predstavenie poslednej úspešnej premiéry inscenácie Aristofanovej Lysistraty.