Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel basgitarista Rick Huxley zo skupiny Dave Clark Five

Basgitarista Rick Huxley Foto: TASR/AP

K najznámejším piesňam skupiny patria "Bits and Pieces" a "Glad All Over".

Londýn 13. februára (TASR) - Basgitarista Rick Huxley, jeden zo zakladajúcich členov anglickej poprockovej skupiny Dave Clark Five, zomrel nečakane doma vo veku 72 rokov.

Bubeník a spevák Dave Clark informoval o Huxleyho smrti v utorok a správu označil za "zdrvujúcu". Informácie dnes priniesla tlačová agentúra AP.

Huxley hral so skupinou v 60. rokoch v časoch jej typických slávnych hitov, keď v popularite konkurovala legendárnej kapele Beatles.

K najznámejším piesňam skupiny Dave Clark Five patria "Bits and Pieces" a "Glad All Over". Mala obrovské množstvo fanúšikov aj v Spojených štátoch - po tom, ako vystupovala v televíznom programe Ed Sullivan Show.

Kapela bola známa Clarkovým energickým bubnovaním a spevom, ale po niekoľkých rokoch zmizla z dohľadu. V roku 1970 sa po 12 rokoch rozpadla.


V roku 2008 skupinu Dave Clark Five uviedol do Rock'n'rollovej siene slávy americký herec a fanúšik kapely Tom Hanks.

Huxley, ktorý po rokoch silného fajčenia trpel emfyzémom, zomrel v pondelok 11. februára.

Clark však pre britskú spravodajskú stanicu BBC uviedol, že Huxleymu nedávno lekári oznámili, že jeho zdravotný stav je už dobrý. Smrť hudobníka je preto šokom.

"Raz týždenne sme sa rozprávali. Hovoril som s Rickom v piatok (8. februára), mal vynikajúcu náladu," povedal Clark.

"Rick bol môj vzácny priateľ a nesmierne talentovaný hudobník s úžasným zmyslom pre humor, vždy ma rozosmial. Bol to skutočný džentlmen," dodal Clark.