Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Basgitarista Juraj Griglák vydáva reedíciu albumu Bass Friends

Basgitarista Juraj Griglák Foto: TASR/Tomáš Halász

Album Bass Friends, ktorý ocenil aj renomovaný magazín Bass Player, sa tak opäť dostáva k fanúšikom kvalitnej žánrovej hudby.

Bratislava 2. júla (TASR) – Úspešný slovenský hudobník Juraj Griglák vydáva po 12 rokoch digitálnu verziu kultovej nahrávky Bass Friends. Album, ktorý získal pochvalné kritiky v prestížnych hudobných magazínoch, vychádza nanovo v spolupráci s vydavateľstvom Real Music House.

Názov Bass Friends má v prípade Griglákovho sólového debutu hneď niekoľko významov. V nahrávacom štúdiu sa počas jeho príprav stretla skutočná hudobnícka elita, klavirista Jurar Tatár, gitaristi Ron Affif a Matúš Jakabčic, trubkár Juraj Bartoš, saxofonista Rudolf Březina a trombonista František Karnok. Rovnako zvučnými menami sa môže pochváliť aj Girglákova rytmika. Bubeníci Andrea Valentini, Oldřich Petráš a Martin Valihora nepotrebujú v našich končinách predstavovanie. Výnimočným bonusom virtuálnej reedície nahrávky Bass Friends je skladba Waltz For Gina, ktorá sa objaví na pripravovanom albume Juraja Grigláka. Ten by mal vyjsť vo vydavateľstve Real Music House ešte tento rok.

„Nový album bude osobnejší. S nahrávkou Bass Friends mi veľa pomohol Juraj Tatár. Na novej platni som robil všetko sám. Je postavená na viacerých basách, čím vzniklo zaujímavé zafarbenie. Samozrejme, chcem mať na ňom dobrých bubeníkov. Prvou voľbou bol Poggie Bell, dve skladby mi nahral Martin Valihora, ďalšie dve mi nahrá Ján Fabrický a mojím snom je, aby jednu vec nahral fenomenálny bubeník a klavirista Gary Husband,“ opisuje Juraj Griglák pripravovanú nahrávku.

Iba nedávno si koncertom s kapelou známeho basgitaristu Marcusa Millera splnil ďalší hudobný sen a napriek tomu stále hráčsky napreduje dopredu. „V súčasnosti prežívam zaujímavé obdobie. Dlho som hrával funk a prestal som hrať džez. Teraz sa toto obdobie skončilo a znova som sa naštartoval na džez. Dostal som sa do partie okolo saxofonistu Nikolaja Nikitina. On dal dokopy veľmi zaujímavý kvartet. Je v ňom bubeník Jozef Döme, s ktorým som nikdy predtým nehral, a je neuveriteľné, ako nám to spolu funguje. Pridal sa aj Gabriel Jonáš, ktorý je neskutočne kreatívnym klaviristom s výborným timingom, a srdcom kapely je Nikolaj. Spoločne sme začiatkom tohto roka nahrali album Personal Suite a v septembri ideme nahrávať ďalšiu platňu.“

Album Bass Friends, ktorý ocenil aj renomovaný magazín Bass Player, sa tak opäť dostáva k fanúšikom kvalitnej žánrovej hudby. Nahrávka s výstižným názvom je dôležitým zlomom v hudobnej kariére Juraja Grigláka a tiež jedným z najvýraznejších nosičov silnej generácie slovenských hudobníkov.

TASR informoval Robert Pospiš zo spoločnosti Real Music House.