Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Balet SND vycestoval na prestížny letný festival v Ríme

Budova Slovenského národného divadla v Bratislave Foto: TASR/Vladimír Benko

Sólisti a zbor Baletu SND budú účinkovať po boku svetových baletných v prestížnom Silvano Toti Globe Theatre.

Bratislava 26. júla (TASR) - Baletný súbor Slovenského národného divadla (SND) odcestoval dnes do Ríma, kde sa predstaví v prestížnom Silvano Toti Globe Theatre. Od 31. júla do 3. augusta uvedie na tohtoročnom festivale štyri predstavenia Romea a Júlie v choreografii Massima Moriconeho. Sólisti a zbor Baletu SND budú účinkovať po boku svetových baletných hviezd, akými sú Alina Cojocaru a Federico Bonelli v alternácii s Anbetou Toromani a Alessandrom Macariom.

Tento rok uplynie desať rokov od prvých aktivít tejto prestížnej letnej rímskej scény, ktorá vznikla v „zelenom srdci“ Ríma v štýle alžbetínsko-shakespearovských čias. Festival pod rímskou oblohou sa teší každý rok zvyšujúcemu sa záujmu divákov a rastúcej umeleckej kvalite predstavení. Na programe je opäť Shakespeare – Sen noci svätojánskej, Richard III., Kráľ Lear a Romeo a Júlia - príbeh veronských milencov v dramatickej i baletnej podobe. Je to vôbec po prvý raz, čo v rámci prezentácie diela veľkého Shakespeara vo vernej replike jeho londýnskeho Globe Theatre je v program zaradené baletné dielo.

Pôvodnú verziu Romea a Júlie vytvoril choreograf a režisér Massimo Moricone v roku 1991 pre Northern Ballet, jeden z najlepších britských baletných súborov. Už vtedy očarila divákov i kritikov, získala nespočetné množstvo cien: Najlepšia tanečná produkcia roka, najlepší tanečníci, Royal Philharmonic Music Award, či nomináciu na prestížnu Laurence Olivier Award.

Vedenie festivalu ohlasuje hosťovanie Baletu SND s Moriconeho Romeom a Júliou ako mimoriadnu udalosť. Rešpektovaný a svetovo uznávaný choreograf a režisér Massimo Moricone rátal s pozvaním nášho baletného súboru do Ríma už v čase príprav premiéry na scéne SND v apríli tohto roka. Aj preto nesituoval dej vášnivej, nenaplnenej tragickej lásky Romea a Júlie do Verony, ale do atmosféry evokujúcej alžbetínske divadlo. A tak aj kostýmy a scéna (Luca Dall'Alpi) v rímskom Globe Theatre budú akoby súčasťou celého divadelného priestoru.

„Je to česť pre Balet SND byť prvým baletným súborom na takom vyhľadávanom letnom festivale a účinkovať so svetovými baletným hviezdami, ktoré patria do top kategórie,“ povedal riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský, vďaka ktorému aj Massimo Moricone prijal ponuku a pozvanie na spoluprácu s naším baletným súborom.

V hlavných postavách sa v Globe Theatre s baletným súborom SND predstavia svetové hviezdy. Veľmi očakávaným je hosťovanie Aliny Cojocaru, primabaleríny Covent Garden v Londýne, výnimočnej baletky svetového renomé pôvodom z Rumunska, ktorá bude účinkovať v Taliansku po prvý raz. Jej partnerom ako Romeo bude Federico Bonelli, rovnako zaujímavý citlivý interpret s vybrúsenou technikou. Obidvaja umelci získali viacnásobne titul „Tanečník roka“ a sú držiteľmi tých najvzácnejších ocenení. V alternácii budú účinkovať aj ďalší zahraniční sólisti, ktorí sú už známi z účinkovania na pôde SND - Anbeta Toromani a Alessandro Macario.

Náročné rímske publikum bude mať príležitosť oceniť aj sólistov Baletu SND: Orazia Di Bella, Ruana Crightona, Petra Dedinského, Františka Šuleka, Violu Mariner, Cosminu Zahariu, Michala Velčického a Vladimíra Kotrbanca. Hudbu Sergeja Prokofieva na túto príležitosť nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou Mária Košíka.

TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažitková.