Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Anglický filmový režisér Guy Ritchie bude mať 45 rokov

Anglický filmový režisér Guy Ritchie, bývalý manžel svetoznámej popovej hviezdy Madonny. Medzi jeho známe filmy patria: Zbaľ prachy a vypadni, Podfu(c)k, Sherlock Holmes, Sherlock Holmes 2: Hra tieňov. Foto: TASR, TASR/AP

Režisér Guy Ritchie bol v apríli 2011 medzi prominentnými hosťami na svadbe princa Williama, druhého následníka britského trónu.

Hatfield/Bratislava 10. septembra (TASR) - Anglický filmový režisér Guy Ritchie nakrútil známe filmy Zbaľ prachy a vypadni!, Podfu(c)k, Sherlock Holmes, Sherlock Holmes 2: Hra tieňov. V utorok bude mať 45 rokov. Narodil sa 10. septembra 1968 v anglickom Hatfielde vo Veľkej Británii.

Guy Ritchie sa preslávil ako debutujúci režisér v roku 1998 filmom Lock, Stock and Two Smoking Barrels (Zbaľ prachy a vypadni!) a o dva roky neskôr filmom Snatch (Podfu(c)k). Jeho najväčším filmovým debaklom bol film Swept Away (Stroskotanci, 2002) v hlavnej úlohe práve s jeho vtedajšou manželkou Madonnou. Priniesol mu Zlatú malinu a Madonna si tiež vyslúžila toto negatívne ocenenie ako Najhoršia herečka roka.

Priazeň kritikov si Ritchie opäť získal filmom RocknRolla (2008). Nasledoval Sherlock Holmes (2009) a Sherlock Holmes: A Game of Shadows (Sherlock Holmes 2: Hra tieňov, 2011). Na londýnsku premiéru filmu Sherlock Holmes 2: Hra tieňov bola pozvaná rómska kapela Kokavakere Lavutára z Kokavy nad Rimavicou zo Slovenska. Jej hudba a pesničky tvoria totiž značnú časť hudobného podkladu tohto britského filmu. Krátkometrážny film David Beckham: Bodywear bol uvedený v roku 2013.

Guy Ritchie sa v roku 2001 zosobášil so speváčkou Madonnou. Obrad sa uskutočnil na čarovnom škótskom hrade Skibo v Dornochu. Madonnu zbalil Ritchie podľa jej slov na odhalenú hruď, keď hral tenis. Okrem toho na ňu zapôsobila aj jeho duchaplnosť a zmysel pre humor. Ďalším afrodiziakom bol talent, ktorý vybadala keď uvidela jeho prvý film.

Dvojica bola podľa bulvárnej tlače neskôr známa svojimi temperamentnými hádkami. Pár v októbri 2008 oznámil, že sa chce rozviesť. Manželstvo ukončil britský súd v novembri 2008. Manželia sa zhodli, že starostlivosť o synov - vlastného Rocca a adoptívneho Davida - si budú deliť. Po rozvode Ritchie dostal nehnuteľnosti a peniaze v hodnote prevyšujúcej 50 miliónov libier.

Režisér Guy Ritchie bol v apríli 2011 medzi prominentnými hosťami na svadbe princa Williama, druhého následníka britského trónu.