Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Anděl 2012: Skupina Kryštof má dve sošky, ostatní po jednej

Líder skupiny Kryštof Richard Krajčo Foto: TASR/Mária Ďurčeková

O ceny v siedmich kategóriách sa uchádzalo jedenásť skupín a interpretov.

Praha 17. marca (TASR) – Aneta Langerová, Vojtech Dyk a skupina Kryštof sú víťazmi hlavných kategórií 22. ročníka českých hudobných cien Anděl. Rozhodli o tom v sobotu večer (16.3.) členovia Akadémie populárnej hudby počas galavečera v pražskom Priemyslovom paláci. O ceny v siedmich kategóriách sa uchádzalo jedenásť skupín a interpretov.

Dvakrát na pódium vystúpila iba skupina Kryštof. Partia okolo Richarda Krajča mala šesť nominácií, skupina, spevák, album, dvakrát skladba a videoklip roka. Dve z nich premenila na sošku Anděla 2012, ako skupina roka a album roka. Tým je úspešný album Inzerát, ktorý vydali v októbri minulého roku. Kryštof má už vo svojej zbierke osem sošiek anjela, ten prvý je za rok 2001 v kategórii objav roka, druhý za megahit roku 2002 Obchodník s deštěm.

Speváčkou roka je Aneta Langerová. Prispel jej k tomu album Pár míst, ktorý ako CD a DVD vyšiel na etikete vydavateľstva Supraphon v máji minulého roku. Album je záznamom akustického koncertu so sláčikovým triom v pražskom kine Bio Oko v decembri 2011. CD a DVD set ponúka 17 piesní speváčky z jej doposiaľ troch vydaných albumov, medzi nimi hity Hříšna těla, křídla motýlí, Němá, Malá mořská víla, Poplach, Vzpomínka, Voda živá či Stačilo říct. V sprievode sláčikovej sekcie dostali tieto piesne nový rozmer. „Je to projekt, na ktorý som dosť dlho čakala, potrebovala som k tomu odvahu. To sa mi vo forme albumu Pár míst splnilo, už to bolo pre mňa ocenením. Soška Anděla len podčiarkla dôležitosť celého turné, všetkých koncertov, skvelej atmosféry na nich, skvelých muzikantov, ktorých som pri sebe mala. Už z nominácie som bola prekvapená, nie je to totiž radový album. Bola som prekvapená, že ju dávajú na úroveň radového albumu, čomu som rada, je to pre mňa najdôležitejšia vec, ktorú som v živote v hudobnej oblasti urobila,“ uviedla speváčka pre TASR.

Aneta Langerová
Foto: TASR/Bohdan Kopčák
Speváčka a skladateľka Aneta Langerová (*26. 11. 1986, Benešov) sa v júni 2004 stala víťazkou prvej série speváckej súťaže Česko hľadá SuperStar. V septembri 2004 vydala debutový album Spousta andělů, na ktorom boli hity Hříšná těla, křídla motýlí a Voda živá. Jeho predaj dosiahol 128.000 kusov, čo jej vynieslo niekoľkonásobnú platinovú platňu. V roku 2007 vydala druhý album s názvom Dotyk, z ktorého je hit Malá mořská víla. Jej tretí album z novembra 2009 má názov Jsem. Vo svojej zbierke okrem dvoch zlatých Slávikov za roky 2005 a 2006 aj štyri ocenenia akademikov, za rok 2009 za pieseň roka V bezvědomí, dva roky predtým ako speváčka roka a za rok 2004 ako objav aj speváčka roka.

Spevákom roka je Vojtěch Dyk, ocenenie mu vyniesol album Live at la Fabrika, ktorý záznamom koncertu s B-Side Bandom. Je jeho prvým „sólovým“ anjelom. Vojtěch Dyk už na „anjelskom pódiu“ stál trikrát spolu so skupinou Nightwork, v ktorej je spevákom. Za rok 2010 im úspešný album Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa vyniesol ocenenie skupina roka, album roka a videoklip roka za pieseň Tepláky.

„Tento Anděl je môj, moja spolupráca s B-Side Bandom je najintenzívnejšia vždy v rámci turné, jedno máme za sebou, na jar pripravujeme ďalšie koncerty a v jeseni prídeme aj na Slovensko,“ odkazuje fanúšikom v Čechách aj na Slovensku Vojtěch Dyk. Spevák a herec Vojtěch Dyk (*23. 7. 1985, Praha) so spevom začínal v detskom zbore, učil sa hre na husle a klavíri. Spieval v skupinách Davidoff a T.O.P. Dream Company. Od pätnástich rokov účinkoval v amatérskom Divadle Radar, v súčasnosti účinkuje ako herec v Národnom divadle, v divadle La Fabrika, ako spevák v skupine Nighwork. Pred dvomi rokmi začal spoluprácu so swingovou formáciou B-Side Band, v ktorej účinkuje ako spevák. Výsledkom je ocenený úspešný album Live at la Fabrika.

Cenu objav roka si odnáša skupina Zrní vďaka albumu Soundtrack ke konci světa. Táto alternatívna folkrocková formácia z Kladna, ktorá je na scéne od roku 2001, bola prvýkrát účastná hviezdneho „andělského večera“. Na svojom konte majú tri albumy vrátane toho oceneného.

Skladba Coco z albumu Someone With a Slow Heartbeat priniesla skupine Charlie Straight Anděla za skladbu roka. Štvorica mladých muzikantov z Třinca má už na svojom konte tri sošky Andělov za rok 2009 ako objav roka, album roka a videoklip roka za pieseň Platonic Johny, ktoré získala za debutový album She's A Good Swimmer.

Boris Carloff získal ocenenie videoklip roka za skladbu Falling z albumu The Escapist. Najpredávanejším albumom minulého roka je Tak mě tu máš Jaromíra Nohavicu s počtom 37.934 predaných nosičov.

V priamom hlasovaní počas galavečera v pražskom Průmyslovém paláci ocenili akademici najlepšie hudobné projekty roku 2012, o ktoré sa uchádzalo celkom jedenásť interpretov a skupín. A to, že ceny Anděl 2012 boli predovšetkým o hudbe, svedčí aj fakt, že v priebehu galavečera vystúpilo aj sedem z nominovaných. Svojou troškou do mlyna na elegantnej scéne prispela aj slovenská formácia Peter Bič Project.

Do Siene slávy vstúpil spevák Pavel Bobek

Spevák Pavel Bobek je od sobotňajšieho večera (16.3.) členom Siene slávy českej populárnej hudby. Toto najvyššie ocenenie si prevzal v priebehu galavečera 22. ročníka udeľovania cien Anděl 2012 v v pražskom Priemyslovom paláci. Za jeho viac ako štyridsaťročnú spevácku dráhu sa mu od publika dostalo zaslúžené standing ovation. Spevák sa divákom v hľadisku aj pri televíznych obrazovkách odmenil mixom najznámejších hitov, a tak nechýbali časti takých hitov, akými boli Ruby, nechtěj mi lásku brát, Veď mě dál, cesto má či Lásko mně ubývá sil.

Spoločnosť v Sieni slávy robia Pavlovi Bobkovi ďalšie hviezdy českého hudobného neba, ktorými sú Václav Neckář (ocenený za rok 2011), Petr Muk (2010), Marie Rottrová (2009), skupina Katapult (2008), Karel Černoch (2007), Karel Svoboda (2006), Radim Hladík (2005), Zuzana Navarová (2004), Jaromír Nohavica (2003), Michal Tučný (2002), Helena Vondráčková (2001), Milan Hlavsa (2000), Waldemar Matuška (1999), Marta Kubišová (1998), Petr Novák (1997), Jiří Suchý (1996), Hana Hegerová (1995), Karel Kryl (1994), Vladimír Mišík (1993), Petr Janda, líder skupiny Olympic (1992) a Karel Gott, ktorý bol za rok 1991 prvým oceneným.

Spevák Pavel Bobek (*16.9.1937, Praha) po skončení gymnázia vyštudoval architektúru s titulom inžinier architekt (1961). V projektovej kancelárii Sdružení velkovýkrmen pracoval spolu s hercom Petrom Nárožným, ktorý bol rovnako inžinier architekt. Jeho vzorom boli americkí rockeri, hlavne Buddy Holly. Už počas štúdia spieval s fakultnou skupinou FAPS. V roku 1958 sa zúčastnil súťaže Hľadáme nové talenty. Spevácku dráhu začínal v roku 1963 ako spevák skupiny Olympic. V marci 1964 nahral prvú skladbu Sweet Little Sixteen (v origináli Chuck Berry). S Olympicom spieval do roku 1965. Po odchode prijal angažmán v divadle Apollo a od roku 1967 bol členom divadla Semafor. Až do príchodu do divadla Semafor spieval výhradne anglické texty, v Semafore postupne priberal do repertoáru aj piesne s českým textom.

Pavel Bobek bol v Československu jedným z prvých a zároveň najlepších interpretov klasického rokenrolu. Od roku 1967 spieval s Country Beatom Jiřího Brabce, Semaforu ostal verný až do roku 1990. V roku 1975 mu vyšla prvá profilová LP platňa Veď mě dál, cesto má. Dnes má na svojom konte viac ako dvadsať štúdiových albumov a hitových výberoviek. Jeho úspešnú spevácku dráhu mapuje dvojkompilácia Čtyřicet hitů od A do Z z júna 2006 a dvojkompilácia Pavel Bobek Antologie z októbra 2007. V marci 2010 vydal album s názvom Víc nehledám, ktorý je poctou Johnnymu Cashovi a ktorý nahrával v americkom Nashville.




Kryštof si cení priazeň fanúšikov aj akademikov



„Sme veľmi radi, splnilo sa nám to, čo sme si priali, pre nás to bol veľmi úspešný večer,“ uviedol pre TASR líder kapely Richard Krajčo. K albumu Inzerát hovorí: „My ho máme veľmi radi, a hlavne sme radi, že sa stretol s takou odozvou. U kapely, ktorá má za sebou päť radových albumov a dvanásť rokov na scéne, už sa môže zdať, že nemôže ničím prekvapiť. Nám sa to pravdepodobne podarilo a sme radi, že si to všimli nielen fanúšikovia, ktorí si kupujú našu platňu, ale že si toho všimla aj kritika, pretože prakticky všetky recenzie boli viac ako pozitívne. Všimla si to aj akadémia, takže to bolo najviac nominácií, koľko sme doposiaľ dostali.“

Album Inzerát, ktorý na značke Universal Music vyšiel 15. októbra 2012, podľa mnohých hodnotení je jedným z najlepších na českej hudobnej scéne v minulom roku. Doplňuje ho aj vkusný a nápaditý booklet. „Mali sme rok a pol nato, aby sme všetko pripravili. Nechceli sme to robiť tak, ako sa to robí, že sa chrlí jedna platňa za druhou, obchádzajú sa Čechy, prípadne Slovensko, a trocha sa drancujú trhy a koncerty. Chceli sme sa na to skutočne sústrediť, takže sme sa mali čas venovať ako príprave cédečka, tak príprave bookletu. Pvedali sme si, že keď si už človek ide to cédečko kúpiť, nech má v ruke aj niečo iné než iba placku, aby mal v ruke takú poloknižku, polopríbeh, poloartefakt. Verím, že sa nám to podarilo,“ dodáva šéf kapely.

Na albume Inzerát má skupina hneď dva duety, Křídla z mýdla s Jaromírom Nohavicom a Cesta s Tomášom Klusom. „S Jarkom Nohavicom sme si sľubovali už dlho, že spolu niečo naspievame. Nejako stále sme nenachádzali ten správny song, až z nás vypadli Křídla z mýdla. Povedal som si, že tento song je pre Jarina, ako mu hovoríme. Poslal som mu tú pesničku s tým, že je to naposledy, čo mu niečo ponúkame. A on mi napísal – áno, to je tá pieseň, na ktorú som čakal. Takže s radosťou do toho šiel,“ upresňuje Krajčo.

„U Tomáša je ten príbeh trocha iný. Keď som rozpísal Cestu a začal písať text, tak som si povedal, že to vlastne môže byť taký dvojitý pohľad na svet šoubiznisu. Tak ako „krídla“ sú o tom, že na svet sa díva starý bard a mladý chlapec, ktorý má pocit, že má všetko pred sebou. Pri piesni Cesta je to o voľbe toho, akým smerom sa vydáte. Tak som povedal, že keď je tam zase ten rub a líc, bolo by fajn, keby to s nami niekto spieval. Oslovoval som Tomáša na spoločnú pieseň ešte vo chvíli, keď ešte nebol v Slávikovi. Oslovoval som ho ako chlapca, ktorý má niečo pred sebou a niekam mieri. Čo sa okolo neho za ten rok a pol stalo, to už je druhá vec, a vlastne to svojim spôsobom obsahovo tej pesničke aj pomohlo. Objavili sme si ho ešte ako mladého, talentovaného, preto sme mu tú pesničku ponúkli, on mám vtedy povedal áno. Som rád, že aj po tom všetkom, čo sa okolo neho za ten rok a pol zbehlo, že neodmietol a že ju s nami naspieval,“ dodal na záver pre TASR Richard Krajčo.