Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ako žijú obyčajní Gréci, hovorí dokument od Bučkovcov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Snímka je pilotným filmom pripravovanej série dokumentov Svet z gauča a bola vytvorená prostredníctvom couchsurfingu. Dnes ju v premiére predstavili autori v bratislavskom kultúrnom centre Dunaj.

Bratislava 15. júna (TASR) – Nový slovenský film Grécko je 45- minútový dokument Jany a Štefana Bučkovcov o situácii v tejto krízovej krajine, ktorá sústreďuje pozornosť celej Európskej únie. Snímka je pilotným filmom pripravovanej série dokumentov Svet z gauča a bola vytvorená prostredníctvom couchsurfingu. Dnes ju v premiére predstavili autori v bratislavskom kultúrnom centre Dunaj.

Pred krízou Gréci pojem bezdomovec nepoznali, teraz ich majú na každom rohu. Predtým učiteľ pracoval v škole, teraz si na živobytie zarába ako poslíček v pizzerii. Slovo kríza sa v krajine pretriasa denne, často sú tam demonštrácie, zatvárajú podniky, predávajú byty. Ekonomický pád Grécka si vyžiadal predčasný koniec slovenskej vlády Ivety Radičovej. Dvojica mladých filmárov sa tam vo februári vybrala, aby si overila, či je pravdou to, čo sa o gréckej kríze povedalo v médiách.

"Gréci sú veľmi lenivý národ. Ja mám doma hladné krky a svoj chlieb mám darovať Grékom? To nemá logiku," hovorí v úvode filmu bratislavská taxikárka, ktorá filmárov vezie na letisko. "Tie kraviny, čo hovoria hlupáci z iných krajín, že Gréci sú leniví, to nie je pravda. Náš premiér hovoril, že peniaze sú a o mesiac už neboli," konštatoval aténsky taxikár, ktorý filmárov vezie z letiska.

Či sú Gréci leniví a preto klesli na ekonomické dno, to si na vlastnej koži overujú Bučkovci. Ich film ponúka nový aj prekvapivý pohľad na grécku krízu. Aby čo najviac prenikli medzi domácich, ubytujú sa prostredníctvom couchsurfingu u ľudí, ktorí zadarmo ponúkajú možnosť prespať v ich príbytku. Situáciu si overujú z pozície hostí vítaných v domovskej komunite hostiteľa. S ním zdieľajú izbu, priateľov, národné jedlá, voľný čas, názory na politickú a spoločenskú situáciu. Filmári bývajú u Eleny, ktorá je vyštudovaná matematička, ale pracuje v pizzerii ako pekárka. Jej priateľ Efthimos je zase vyštudovaný učiteľ, ktorý o tomto povolaní oddávna sníval, ale pracuje v pizzerii ako poslíček. Obaja sú radi, že majú aspoň túto prácu. Majka, Slovenska deväť rokov žijúca v Aténach, hovorí, že sú dni, keď do jej reštaurácie príde len jeden zákazník.

Podľa autorov námetu série Svet z gauča Alexandry Ševčíkovej a Petra Kerekesa ich zámerom nie je ponúknuť len ďalší cestopis, ale cez dvojicu filmárov vtipnou a provokatívnou formou hľadať odpovede na otázky, čo si myslí o súčasnej situácii v Grécku predavač hotdogov, taxikár, účtovník, študent a iní obyčajní Gréci. Využiť moment prekvapenia a vzájomného napätia pri spoznávaní medzi hostiteľom a našimi couchsurfermi. Z gauča pred televízorom prijímame informácie o medzinárodných summitoch, vieme, koľko percent je nárast HDP a nezamestnanosti, no chýba nám pohľad, ako žijú bežní občania EÚ, ako sa veľká politika premieta do ich denného života. Pripravovaná séria Svet z gauča chce zaostriť aj na iné krajiny, v ktorých politika EÚ teraz výrazne mení životy ľudí.



CouchSurfing je medzinárodná nezisková organizácia spájajúca cestujúcich s miestnymi obyvateľmi vo vyše 230 krajinách sveta. Prostredníctvom internetu dostáva každý cestovateľ možnosť zdieľať domov zadarmo s domácimi zapojenými do projektu. V súčasnosti je už takmer milión ľudí členmi siete, ktorá podporuje lacnejšie a dostupnejšie cestovanie, ale najmä vytváranie nových priateľstiev a šírenie multikultúrnej tolerancie.