Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Adele má siedmy najpredávanejší album všetkých čias v Británii

Speváčka Adele Foto: TASR/AP

Na čele rebríčka najpredávanejších albumov všetkých čias je vo Veľkej Británii skupina Queen a kompilácia jej najväčších hitov Greatest Hits.

Londýn 20. marca (TASR) - Vlaňajší druhý štúdiový album medzičasom 23-ročnej rodáčky z londýnskej štvrte Tottenham Adele s názvom 21 je už siedmym najpredávanejším albumom všetkých čias na Britských ostrovoch. Vyplýva to z dnešnej informácie spoločnosti Official Charts Comapny.

Album, ktorý pôvodne tvorilo desať nahrávok, doplnených v deluxe vydaní a rôznych národných verziách o bonusové skladby, si kúpilo už viac ako 4,1 milióna ľudí. Znamená to, že Adelin album ovenčený prestížnymi cenami ako Grammy i BRIT Awards za najlepší album roka 2011, sa posunul už pred kultovú kolekciu skupiny Pink Floyd The Dark Side of the Moon (1973). Keď si Adelin titul kúpi ďalších 12.000 fanúšikov, postúpi už na šiestu priečku a odsunie za seba album Brothers in Arms skupiny Dire Straits z roku 1985.

Mimochodom, album 21 sa aspoň na týždeň dostal na prvé miesto rebríčka vo viac ako dvoch tuctoch štátov, vrátane Veľkej Británie a USA, ale aj Austrálie, ČR, Francúzska, Kanady, Mexika, Nemecka, Poľska alebo Talianska. Ocenili ho desiatkami zlatých, platinových alebo diamantových platní od Argentíny a Brazílie cez mnohé európske štáty až po Japonsko a Austráliu.


Na čele Queen

Na čele rebríčka najpredávanejších albumov všetkých čias je vo Veľkej Británii skupina Queen a kompilácia jej najväčších hitov Greatest Hits, z ktorej sa predalo 5,86 milióna kusov. Druhý je titul Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band skupiny Beatles a tretia kompilácia najväčších hitov skupiny ABBA.