Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Kurov: Ľudia si musia vybrať, či uveria tomu, že Sencov je terorista

Na snímke ruský filmový režisér Askoľd Kurov počas tlačového brífingu pri príležitosti uvedenia filmu Proces: Ruský štát vs Oleg Sencov 11. októbra 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Snímku o režisérovi, ktorý sa postavil proti anexii Krymu, zatkla ho ruská bezpečnostná služba a obvinila okrem iného z prípravy teroristických útokov, predstavil v Bratislave režisér Kurov.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Proces: Ruský štát vs Oleg Sencov je názov filmu, ktorý otvára medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet. Snímku o ukrajinskom filmovom režisérovi a scenáristovi, ktorý sa ako občiansky aktivista postavil proti anexii Krymu, zatkla ho ruská bezpečnostná služba a obvinila ho okrem iného z prípravy teroristických útokov, vo štvrtok v Bratislave predstavil jej režisér Askoľd Kurov.

"Je zosobnením všetkého toho, proti čomu sa snažíme tento rok bojovať a dávať to do pozornosti. Dôležité je, aby bola ochránená sloboda slova, aby novinári, filmári mali právo vyjadriť svoj názor," zdôvodnila výber filmu otvárajúceho 19. ročník festivalu Jeden svet jeho riaditeľka Diana Fabiánová. "Je strašidelným príkladom toho, čo sa stane, keď nie je kontrola nad zvrchovanou mocou, v priamom prenose vidíme, ako sa to celé dokáže zmanipulovať a vykonštruovať," doplnila k filmu, ktorý je mrazivou sondou do fungovania ruského právneho systému.

Dokument, v ktorom Kurov objektívom kamery sledoval súdny proces a prípad ukrajinského režiséra Olega Sencova, už mali možnosť vidieť diváci na šiestich projekciách spojených s diskusiami s aktivistami a politológmi v Košiciach, Liptovskom Mikuláši, Žiline a v Bratislave, na Jednom svete bude mať derniéru. "Účasť na projekciách a diskusiách je naozaj veľmi dôležitá, sme limitovaní časom, Oleg vo väzení na Sibíri pomaly zomiera," uviedol Kurov, ktorý sa so Sencovom zoznámil na Facebooku, keď pracoval na svojom prvom filme. Osobne sa s ním stretol neskôr v Moskve, keď Sencov uvádzal film Gamer. Druhýkrát sa s ním videl až v súdnej sieni po tom, čo bol uväznený a prevezený do Moskvy.

"Predtým som nemal poňatia, ako vyzerá taký súdny proces, zvlášť v Rusku. Keď som pochopil, aké absurdné boli všetky obvinenia voči Olegovi Sencovovi, že sudcovia o ničom nerozhodujú, bola to len šou, cítil som bezmocnosť," priznal režisér a ďalej priblížil genézu svojho filmu. "Hovoril som so svojím priateľom, tiež filmovým režisérom, povedal mi, že Olegovi môžem pomôcť len tak, že natočím dokument o celej udalosti," doplnil a podčiarkol, že príbeh Olega Sencova je príbehom solidarity filmárov po celom svete.

"Ľudí ten film šokuje, mnohí si nevedia predstaviť, že pomery v ruskom súdnictve sú až také zlé. Ale, bohužiaľ, hlavne v regiónoch sa v publiku vyskytujú aj reakcie, ktoré s filmom nesúhlasia, myslia si, že zavádza," zhodnotila projekcie v slovenských regiónoch Eva Križková z distribučnej spoločnosti Filmtopia. Kurov pridal skúsenosť s uvádzaním dokumentu v Rusku. "Bolo ťažké ho verejne premietať, nebol zakázaný, ale všetky festivaly ho odmietli vybrať do programu, mali obavy. Len jeden nezávislý festival v Moskve Art Doc Fest sa rozhodol film premietnuť, bol otváracím i záverečným filmom festivalu, tiež sa premietal v Petrohrade. Predstavenia boli vypredané, obávali sme sa provokácií, ale, našťastie, k žiadnym nedošlo," konštatoval režisér.

S najväčšou negatívnou odozvou na svoj film sa stretol na sociálnych sieťach. "V Rusku existuje skupina zaplatených trollov, ktorí dostávajú peniaze za to, aby písali komentáre šíriace propagandu. Napriek tomu mnohí ľudia neveria, že Oleg bol terorista, práve naopak, zachránil mnoho ľudí na Kryme pred radikálnymi fašistami," vyhlásil s tým, že ľudia sa boja akceptovať túto realitu, "tento prípad bol propagandistickou šou, v tejto otázke si musia vybrať, či budú alebo nebudú veriť príbehu o tom, že Oleg je terorista. Niektorí sa rozhodli neveriť mu."

Program 19. ročníka festivalu Jeden svet, ktorý otvára témy slobody, demokracie a ľudských práv, sa v hlavnom meste uskutoční od 11. do 16. októbra, v Košiciach od 15. do 18. októbra, následne poputuje do 20 slovenských miest.