Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

A. Jolieová sa plagiátorstva pri filmovaní na Balkáne nedopustila

Angelina Joliová Foto: TASR/AP Photo

Podstatným rozdielom vraj je fakt, že kým u Josipa Kneževiča ide o ľúbostný príbeh Chorvátky a Čiernohorca, v Angelininom scenári i filme o lásku mladej moslimky k srbskému vojakovi.

Los Angeles 30. marca (TASR) - Hviezda strieborného plátna Angelina Jolie (37) sa pri svojom režisérskom debute podľa americkej justície nedopustila plagiátorstva.

Sudkyňa Dolly Gee v Los Angeles nenašla medzi jej filmom V krajine krvi a medu (2011) a knihou chorvátskeho novinára a autora Josipa Kneževiča, publikujúceho i pod pseudonymom James J. Braddock, Zlomené duše (2007) dostatočnú podobnosť a konštatovala, že obe diela nemajú podobné vonkajšie rysy. Vyplýva to z informácie, ktorú dnes zverejnil portál hollywoodreporter.com.

Spisovateľ a dokumentarista Josip Kneževič už počas nakrúcania Jolieovej filmu tvrdil, že umelkyňa využila jeho knihu Slamanje duše (Zlomené duše, 2007), ktorá sa opiera o reálny príbeh zo života a ktorá vyšla okrem iného aj v preklade do anglického jazyka, ako predlohu filmu v podobe "vlastného scenára" a jej obsah iba mierne pozmenila. Podstatným rozdielom vraj je fakt, že kým u autora ide o ľúbostný príbeh Chorvátky a Čiernohorca, v Angelininom scenári i filme o lásku mladej moslimky k srbskému vojakovi. Za náhodu nepovažoval autor ani fakt, že aj vo filme, podobne ako v jeho knihe, sa objavila postava nacionalisticky orientovaného otca, mimochodom v kreácii jedného z najznámejších hercov z Balkánu Radeho Šerbedžiju.

Samotná Angelina Jolie však akúkoľvek takúto inšpiráciu odmietla s tým, že spomínanú knihu nečítala.

Kneževič alias Braddock má teraz dva týždne na to, aby súdu predložil nové argumenty, inak bude jeho žaloba vnímaná ako zamietnutá.