Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Krimi

Súd v kauze útoku na exdaniara potvrdil tresty štyrom obžalovaným

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Útok, ktorého následkom bolo ťažké ublíženie na zdraví, sa stal v roku 2009, súd sa stotožnil s tým, že došlo k zločinu ublíženia na zdraví spáchaného organizovanou skupinou.


Prešov 27. októbra (TASR) – Na Krajskom súde v Prešove sa dnes rozhodovalo o odvolaní šiestich obžalovaných v kauze napadnutia bývalého námestníka Daňového riaditeľstva so sídlom v Banskej Bystrici Jána Dobroviča. Útok, ktorého následkom bolo ťažké ublíženie na zdraví, sa stal v roku 2009, súd sa stotožnil s tým, že došlo k zločinu ublíženia na zdraví spáchaného organizovanou skupinou.

Krajský súd na dnešnom verejnom zasadnutí zamietol odvolania štyroch obžalovaných, a to z toho dôvodu, že ich vyhodnotil ako nedôvodné. Súčasne dvoch obžalovaných určil na samostatné konanie. Rozhodnutie prvostupňového Okresného súdu v Prešove v tomto prípade nadobúda právoplatnosť a Krajský súd nariadi výkon trestu vo vzťahu k štyrom obžalovaným.

Za mreže pôjde objednávateľ bitky Milan Chovanej na šesť rokov, ďalší traja aktéri - Ján Bednár, Marián Kamenca a Marcel Drapák - pôjdu do väzenia zhodne na päť rokov. Všetci odsúdení si majú trest odpykať v zariadení s minimálnym stupňom stráženia. Na samostatné konanie súd vylúčil konanie voči Mariánovi G. a Jánovi V., ktorí na dnešné pojednávanie neprišli, ani sa neospravedlnili. Obhajcovia žiadali svojich klientov oslobodiť, k verdiktu súdu sa odmietli vyjadriť. Prokurátorka žiadala vyššie tresty, k rozhodnutiu súdu sa tiež nevyjadrila. V procese figurovali ešte ďalší dvaja obžalovaní, jeden z nich bol hneď na začiatku vylúčený na samostatné konanie. Odsúdený Bohuslav Piskor sa voči verdiktu okresného súdu neodvolal a preto na dnešnom hlavnom pojednávaní už nefiguroval.

Proces sa začal ešte v lete 2012. Jána Dobroviča prepadli 7. novembra 2009 vo večerných hodinách. Podľa jeho výpovede sa v čase prepadu vracal domov. Auto zaparkoval v garáži a išiel k bráničke vyhodiť do kontajnera odpadky. Na dvore domu ho napadli dvaja útočníci, ktorí ho bili železnou tyčou a kopali. Na jeho volanie o pomoc sa ozval sused a útočníci ušli. Podľa súdneho znalca z odboru medicíny pri útoku utrpel zlomeninu lakťovej kosti, poranenie temena hlavy, pomliaždenie bedrovej oblasti a jedného prsta na ľavej ruke. Pred útokom ani po ňom ho nikto nekontaktoval a nedostal ani žiadne výhražné telefonáty či listy.

Podľa prokuratúry išlo o objednávku bitky, ktorej cieľom malo byť odstavenie šéfa sekcie medzinárodných vzťahov na Daňovom riaditeľstve v Banskej Bystrici na taký dlhý čas, aby bez prieťahov boli vybavené niektoré nekalé žiadosti o nadmerné vrátenie DPH.

V prípade zazneli už dva rozsudky, proti prvému verdiktu okresného súdu sa obžalovaní odvolali, po vrátení na doplnenie dokazovania súd rozsudky ešte sprísnil. U štyroch obžalovaných odvolací súd tento rozsudok dnes potvrdil.