Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Súd s exposlancom NR SR Vladimírom J. bude pokračovať budúci rok

Na archívnej snímke exposlanec Národnej rady SR Vladimír J. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Týrania blízkej a zverenej osoby sa mal podľa prokuratúry dopustiť na svojej bývalej manželke a maloletej dcére, a to od roku 2003 do februára 2015.

Prievidza 2. decembra (TASR) - Na Okresnom súde (OS) v Prievidzi dnes pokračovalo hlavné pojednávanie s exposlancom Národnej rady (NR) SR a bývalým okresným šéfom Smeru-SD v Prievidzi Vladimírom J., ktorý čelí obžalobe z týrania blízkej a zverenej osoby. Skutku sa mal podľa prokuratúry dopustiť na svojej bývalej manželke a maloletej dcére, a to od roku 2003 do februára 2015. Kauzou týrania sa bude OS zaoberať najbližšie budúci rok.

"Hlavné pojednávanie bolo odročené na 18. januára 2017. Predvolaných bude šesť svedkov," spresnil pre TASR hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

Súd v kauze týrania sa začal 16. marca, k obžalobe sa vtedy vyjadril samotný exposlanec, ako i zástupkyňa opatrovníka maloletej. Na jej žiadosť sa pojednávanie koná s vylúčením verejnosti, a to v záujme maloletej poškodenej, keďže sa na pojednávaniach preberá aj jej zdravotný stav. Prípadom sa senát zaoberal aj koncom mája, v polovici júna a koncom septembra, v týchto termínoch sa ku skutkom vyjadrovala exmanželka bývalého poslanca. Na októbrovom a dnešnom pojednávaní prehrávali zvukové nahrávky zo spisu.

Podľa znenia obžaloby sa mal Vladimír J. v bytoch v Bratislave a Prievidzi správať k svojej vtedajšej manželke a maloletej dcére tak, že im spôsoboval psychické utrpenie, pričom jeho konanie malo u oboch vyvolávať úzkosť, stres a strach. Exposlanec ich mal okrem iného opakovane vyháňať z bytu v Prievidzi i Bratislave, svojej manželke mal zakazovať stretávanie s rodinou, vyhrážať sa jej aj s pištoľou a dopustiť sa na nej fyzického násilia.

Vladimír J. sa tiež podľa obžaloby mal k manželke a dcére správať agresívne a vulgárne im nadávať, dcéra pritom mala trpieť panickými úzkostnými záchvatmi. Obžalovaný, ako uviedla prokurátorka, sa mal skutkov týrania dopustiť po dlhší čas a závažnejším spôsobom konania. V prípade, ak ho súd uzná vinným, hrozí mu trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov.

Obhajca bývalého poslanca Ľubomír Hrežďovič, ako i samotný Vladimír J. s obžalobou nesúhlasili a vinu na prvom pojednávaní odmietli. Tvrdili, že skutkové vety výrokovej časti obžaloby nekorešpondujú s dôkazmi, ktoré boli zadokumentované a zhromaždené v prípravnom konaní. Mali tiež zásadné pochybnosti a výhrady o zachovaní totožnosti skutku v obžalobe. "Cítim sa nevinný v plnom rozsahu obžaloby," vyhlásil v marci tohto roka na súde exposlanec.

Obžalobu na Vladimíra J. podala na prievidzský OS Okresná prokuratúra v Prievidzi vlani 9. decembra, pričom jej podanie zdôvodnila zadováženými dôkazmi v prípravnom konaní. Ešte predtým jej doručil prievidzský policajný vyšetrovateľ návrh na postúpenie veci na prerokovanie konania obvineného ako priestupku, s čím prokuratúra nesúhlasila.

Obvineniu z týrania blízkej a zverenej osoby čelí Vladimír J. od marca minulého roka. Svojho poslaneckého mandátu a funkcie okresného šéfa Smeru-SD sa vzdal po medializácii konfliktov so svojou, dnes už bývalou manželkou.