Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

Slovenskí colníci zaistili nelegálne cigarety za viac ako 376.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Colný úrad Michalovce

Pri zastavovaní vozidiel v smere na Poprad colníci zaregistrovali čiernu dodávku, ktorá nečakane zastavila v odstavnom pruhu niekoľko sto metrov pod odstavnou plochou.

Prešov 12. októbra (TASR) – Prešovskí colníci zaistili vyše 2,4 milióna kusov pašovaných cigariet v spotrebiteľskom balení, ktoré nebolo označené kontrolnou známkou. Predbežný únik na spotrebnej dani z tabakových výrobkov bol vyčíslený na vyše 230.000 eur.

Ako informovala hovorkyňa Colného úradu Prešov Katarína Bebčáková, v utorok 10. októbra colníci kontrolovali na horskom priechode Branisko tovar podliehajúci spotrebným daniam. Pri zastavovaní vozidiel v smere na Poprad hliadkou Stanice Colného úradu Poprad colníci zaregistrovali čiernu dodávku, ktorá nečakane zastavila v odstavnom pruhu niekoľko sto metrov pod odstavnou plochou. Náhle sa auto po pár minútach otočilo a pokračovalo v jazde na Prešov.

Colníci začali čiernu dodávku prenasledovať, podarilo sa im ju zastaviť v Širokom, kde sledované vozidlo skontrolovali. Išlo o Fiat Ducato, ktoré riadil občan z Maďarskej republiky. Colníci pri prehliadke zistili, že v nákladnom priestore sa nachádzajú kartóny s cigaretami bez označenia kontrolnými známkami. Úplnou vnútornou kontrolou vozidla zistili, že v dodávke sa nachádzali neoznačené cigarety viacerých značiek v celkovom množstve 2.409.200 kusov.

Únik na spotrebnej dani z tabakových výrobkov bol predbežne vyčíslený na 235.485 eur. Trhová hodnota cigariet predstavuje sumu 376.510 eur.

Prešovskí colníci vzhľadom na podozrenie z daňového úniku a zo spáchania trestného činu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označovanie tovaru prípad odovzdali vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy pre účely vykonania nevyhnutných procesných úkonov v trestnom konaní. V prípade dokázania viny hrozí vodičovi auta trest odňatia slobody na tri až osem rokov.