Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Krimi

Nemecká spolková prokuratúra obvinila príslušníka armády zo špionáže

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Muž pri jednej príležitosti ruským úradom v Nemecku poskytol informácie, ktoré získal v priebehu svojej profesionálnej činnosti.

Berlín 19. marca (TASR) - Nemecká spolková prokuratúra v utorok obvinila príslušníka nemeckej armády zo špionáže v súvislosti s údajným poskytovaním informácií ruskej tajnej službe. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Podľa médií ide o nemeckého občana, ktorého úrad prokuratúry identifikoval len ako Thomasa H. Od vlaňajšieho augusta je vo väzbe.

Zadržali ho v západonemeckom meste Koblenz, kde sídli spolkový úrad, ktorý má na starosti vyzbrojovanie Bundeswehru (BAAINBw). Obvinený v ňom pracoval ako profesionálny vojak. Úrady pri jeho zatknutí prehľadali jeho byt aj pracovisko.

Z utorkových vyjadrení spolkovej prokuratúry so sídlom v Karlsruhe vyplýva, že Thomas H. je obvinený z opakovaného kontaktovania ruského konzulárneho úradu v Bonne a veľvyslanectva v Berlíne, ktorým ponúkal svoje služby.

Pri jednej príležitosti ruským úradom v Nemecku poskytol informácie, ktoré získal v priebehu svojej profesionálnej činnosti. Povaha informácií, ktoré sa pokúšal odovzdať Moskve, však nebola špecifikovaná.

Nemecko ako jeden z najväčších dodávateľov vojenského materiálu pre Ukrajinu sa stalo cieľom ruských špionážnych operácií, ktoré sa podľa nemeckých úradov zintenzívnili od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu spred vyše dvoch rokov.