Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Pri príležitosti osláv dní obce vo Vinnom sprístupnili miestny kaštieľ

Pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky o obci Vinné v rámci osláv Dni obce Vinné sprístupnili pre verejnosť 7. septembra 2019 areál neskororenesančného kaštieľa vo Vinnom. Na snímke sa návštevníci fotia pred kaštieĺom v obci Vinné. Foto: TASR

Obec má s týmto objektom viaceré plány, všetko záleží od toho, koľko zdrojov sa im podarí na jeho obnovu získať.

Vinné 7. septembra (TASR) – V rámci tradičného Dňa obce Vinné v Michalovskom okrese prvýkrát po dlhom čase dnes sprístupnili aj miestny neskororenesančný kaštieľ. Starosta Marián Makeľ pre TASR uviedol, že tento kaštieľ nebol verejnosti prístupný dlhé roky a v decembri minulého roka ho obec odkúpila od pôvodného vlastníka.

"Mnohých ľudí spája s týmto kaštieľom veľa spomienok, niekedy slúžili tieto priestory ako škola, škôlka, či obecný úrad a kino. Kaštieľ sme trošku upratali, spojazdnili sme tam elektrinu, minulý týždeň sme tam mali dokonca obecnú brigádu. Prišlo na ňu 60 ľudí, ktorí upratovali kaštieľ, hrabali, upravovali okolie, natierali ploty, umývali okná a podobne," ozrejmil Makeľ s tým, že kaštieľ vlani odkúpili za 200 000 eur.

Obec má s týmto objektom viaceré plány, všetko záleží od toho, koľko zdrojov sa im podarí na jeho obnovu získať. Starosta potvrdil, že uchádzať sa chcú aj o eurofondy. "Mohla by tam byť nejaká sála na oslavy, sme v centre cestovného ruchu, takže by sa to dalo využiť aj na nejaké ubytovanie či wellness. Chcem aj našich ľudí vyzvať, aby oni povedali, čo si vedia v tomto kaštieli predstaviť, aby tam bolo," dodal starosta.

Neskororenesančný kaštieľ, nachádzajúci sa v blízkosti rímskokatolíckeho kostola Sv. Anny, bol vybudovaný približne v druhej tretine 17. storočia ako dvojpodlažný objekt. Na prízemí boli umiestnené nevykurované priestory, určené pravdepodobne len na letné bývanie, alebo pre služobníctvo. V južnej časti sa nachádzala vínna pivnica s valenou kamennou klenbou.

Na poschodie sa vystupovalo po drevenom schodisku, ktoré sa zachovalo dodnes. Súčasťou kaštieľa bolo rozsiahle arborétum, v ktorom sa nachádzalo mnoho cudzokrajných stromov. K výraznejšej úprave kaštieľa došlo v prvej polovici 18. storočia, kedy ho majitelia Draveckí opravili a neskôr prebudovali do vrcholnobarokového štýlu. Dnešnú podobu získal postupnými prestavbami v 19. a 20. storočí.



Dni obce sa konali pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky, a pritom odovzdali aj ocenenia niekoľkým osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o rozmach Vinného. Celý program bol ladený do stredoveku.

Pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky o obci Vinné v rámci osláv Dni obce Vinné sprístupnili pre verejnosť 7. septembra 2019 areál neskororenesančného kaštieľa vo Vinnom. Na snímke príprava jedla v stredovekom štýle členkou Michalovského spolku šermiarskeho pred kaštieľom v obci Vinné.
Foto: TASR