Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Vodohospodári monitorujú situáciu na Latorici

Na snímke rieka Latorica. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Z ukrajinskej strany avizujú, že v priebehu pár dní príde viac vody, takže je vysoký predpoklad, že vo Veľkých Kapušanoch pôjde hladina hore.

Veľké Kapušany 12. decembra (TASR) – Hladina rieky Latorica na stanici Veľké Kapušany v Michalovskom okrese má stúpajúcu tendenciu. Vodohospodári situáciu pozorne monitorujú.

"Z ukrajinskej strany nám avizujú, že v priebehu pár dní príde viac vody, resp. očakávame aj zrážky, takže je vysoký predpoklad, že vo Veľkých Kapušanoch pôjde hladina hore. Pripravujeme sa na to,“ informoval TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava s tým, že v prípade potreby na toku vyhlásia 2. alebo 3. stupeň povodňovej aktivity. "Budeme prijímať príslušné opatrenia, ak by to bolo potrebné," doplnil.

Ako ďalej uviedol, viac zrážok bolo počas uplynulého víkendu, čo sa prejavilo silnejším dotokom do vodných nádrží Domaša a Zemplínska šírava. "Tam sa v posledných dvoch dňoch vypúšťalo viac vody ako obvykle, čím sa pripravuje retenčný priestor, aby, keď príde viac vody, sme ju mali kde bezpečne uložiť," spomenul s tým, že je to v súlade s manipulačným poriadkom. V oblasti vodárenskej nádrže Starina podľa jeho ďalších slov nedošlo k výraznému otepleniu, zvýšený dotok tam teda nezaznamenali. "Situácia zatiaľ nie je dramatická nikde," zdôraznil.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v utorok pre okres Michalovce výstrahu 2. stupňa pred povodňou. Platí do štvrtkového (14.12.) poludnia. O stupeň nižšia rovnaká výstraha platí v susednom okrese Humenné do stredy (13.12.) do 10.00 h. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke.