Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

V Michalovciach postavili kompostáreň na spracovávanie bioodpadu

Kompostáreň bioodpadov, ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Vyzretý kompost je vhodný na pestovanie okrasných rastlín ako pôdny substrát alebo hnojivo.

Michalovce 18. septembra (TASR) – Novú kompostáreň, kde budú spracovávať biologicky rozložiteľný odpad (BRO), postavili v meste Michalovce. Realizáciu projektu podporila finančne Európska únia.

Výstavbu kompostárne odštartovali v máji tohto roka. "Projekt zahŕňal okrem dobudovania haly na manipuláciu s odpadom plus výstavby spevnených plôch a inžinierskych sietí v areáli zberného dvora na Lastomírskej ulici, aj zakúpenie nových zariadení a technológií, ktoré sa budú využívať pri triedení a zhodnocovaní bioodpadu,“ vysvetlila hovorkyňa radnice Iveta Palečková.

Vytriedený bioodpad bude spracovávať nová fermentačná linka. Na jeho zvoz poslúži zberové vozidlo a hákový nosič kontajnerov. Pri manipulácii s odpadom sa bude používať nadúrovňová mostová váha, nakladač s vidlami a pridržiavačom, dva veľké a jeden malý traktor, vrátane ich prídavných zariadení.

O novovybudovaný areál sa starajú Technické a záhradnícke služby mesta. Bioodpad budú zberať z domácností i podnikateľských prevádzok, väčšinou však pôjde o rastlinné zvyšky či konáre, ktoré zozbierajú po úprave verejných priestranstiev.

„Vytriedený a zozbieraný odpad sa spracuje metódou aerobnej fermentácie v kontajneri. Po spracovaní bude kompost v surovom stave uskladňovaný v areáli kompostárne, aby dozrel. Potom sa naloží do veľkoobjemových kontajnerov a použije na rekultiváciu zelených plôch na území mesta,“ vysvetlila Palečková. Spomínaný produkt poskytnú bezplatne, a to tým občanom, ktorí budú aktívne triediť bioodpad.

Vyzretý kompost je vhodný na pestovanie okrasných rastlín či už ako pôdny substrát alebo hnojivo. Vďaka kompostovaniu plánuje mesto ušetriť finančné prostriedky, ktoré doteraz vynakladalo na nákup takýchto komodít od externých dodávateľov.

Na zber BRO poslúžia nádoby rozmiestnené v rôznych lokalitách Michaloviec. „Mesto distribuovalo do domácností brožúru, ktorá informuje občanov o správnom nakladaní s bioodpadom. Obsahuje taktiež vysvetlenie pojmu bioodpad, postup jeho spracovania a následného využitia. Priložená mapa zasa informuje o miestach uloženia veľkoobjemových kontajnerov,“ ozrejmila Palečková.

Samospráva získala na realizáciu projektu kompostárne prostriedky z Kohézneho fondu Európskej únie a štátneho rozpočtu SR v rámci Operačného programu Životné prostredie. Išlo o sumu v celkovej výške 2.042.637,77 eura. Spolufinancovanie radnice predstavuje čiastku 102.131,89 eura.