Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V Košiciach si pripomenú 118. výročie narodenia Sándora Máraiho

Na archívnej snímke Námestie Sándora Máraiho v Košiciach. Foto: TASR/Milan Kapusta

V programe vystúpia študenti Gymnázia a Základnej školy Sándora Máraiho v Košiciach. 

Košice 10. apríla (TASR) - Pri príležitosti 118. výročia narodenia rodáka Sándora Máraiho, rodáka z Košíc, ktorý patrí k najvýznamnejším a najuznávanejším maďarským i európskym spisovateľom 20. storočia, sa v stredu (11.4.) uskutoční v Košiciach spomienková slávnosť.

Podujatie sa začne o 16.00 h pri jeho soche na Máraiho námestí, kde prítomní položia vence a kytice. Ako informuje magistrát Košíc na svojej internetovej stránke, účasť, okrem iných, potvrdil aj generálny konzul Maďarska v Košiciach Attila Haraszti a neter spisovateľa Judit Jáky. V programe vystúpia študenti Gymnázia a Základnej školy Sándora Máraiho v Košiciach. 

O 16.45 h sa uskutoční znovuotvorenie Pamätnej izby Sándora Máraiho na Mäsiarskej ulici s novou expozíciou. Medzi vystavenými predmetmi sa opäť objavia niektoré originálne predmety z pôvodnej výstavy spred roku 2011, hlavným partnerom pre prípravu a realizáciu výstavy je Mestský výbor Csemadoku v Košiciach.

Podujatie sa koná s podporou vlády SR, Petőfiho literárneho múzea v Budapešti, Slovenského národného múzea – Múzea kultúry Maďarov na Slovensku, mesta Košice a v spolupráci s komisiou národnostných menšín pri Mestskom zastupiteľstve v Košiciach.

Sándor Márai (1900-1989), pôvodným priezviskom Grosschmid, sa narodil v Košiciach. Ako prvý písal pre maďarských čitateľov o dielach Franza Kafku. Napísal mnoho kníh v slovenčine ako napríklad Sviece dohárajú, v češtine - Cizí lidé, angličtine - Embers či nemčine - Die jungen Rebellen. Jeho literárny štýl porovnávajú so štýlom Thomasa Manna. Zomrel v americkom San Diegu, rok po smrti dostal najvyššie maďarské umelecké vyznamenanie - Kossuthovu cenu.