Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V Košiciach otvorili výstavu výpočtovej techniky Extrapolácie 2019

Na archívnej snímke zľava videoterminál CM7 202 a počítačový systém CM 1625 1601. Foto: TASR – František Iván

Okrem iného je súčasťou výstavy aj analógový počítač z prelomu 70. a 80. rokov, známy ako MEDA.

Košice 26. septembra (TASR) – Prierez dejinami výpočtovej techniky ponúka prostredníctvom výstavy Slovenské technické múzeum (STM) v Košiciach, vernisáž sa uskutočnila vo štvrtok. Ako pripomenul kurátor výstavy Peter Drozd, expozícia je súčasťou celoslovenského podujatia Extrapolácie 2019.

„Asi 75 percent exponátov tvoria tie zo STM. Návštevníci si môžu pozrieť prvé záznamové médiá – papiere, písacie stroje či telegrafy. Nájdu tu aj rôzne platne, elektrónky, pásky, diskety. Postupne sa dostávame do 80. rokov a začiatku éry počítačov. Približujeme aj to, z čoho sa skladá počítač, pretože dnešní mladí ľudia o to nejako nejavia záujem a budúcnosť patrí technike,“ povedal pre TASR.

Okrem iného je súčasťou výstavy aj analógový počítač z prelomu 70. a 80. rokov, známy ako MEDA. „Pripínaním kolíčkov sa zvyšuje akési protizaťaženie, budeme to ukazovať. Druhou ukážkou bude modernejší počítač. Je tu aj ďalší, kde sú hry a pripravená je tiež audioprojekcia,“ povedal s tým, že kým výstavná časť bude verejnosti prístupná, tá interaktívna je prevažne určená pre školy, prípadne organizované skupiny počas určených hodín.

Výstava je hlavnou časťou podujatia Extrapolácie 2019. Pre tento rok sa jeho hlavným mestom stali Košice, hlavným organizátorom je Technická univerzita v Košiciach (TUKE). „Informatika v súčasnosti dominuje a z historického hľadiska to začína byť zaujímavé, pretože ide v podstate o novodobú techniku, ktorá vznikla po druhej svetovej vojne,“ povedal pre TASR koordinátor podujatia Milan Šujanský.

„Úlohou výstavy je tiež motivovať mládež, keďže informatikov je málo. Na druhej strane, mnohí si myslia, že v tejto oblasti sa nič nerobilo. Po roku 1948 však bolo Československo v oblasti vývoja výpočtovej techniky na slušnom celosvetovom mieste,“ uviedol s tým, že Slovenská akadémia vied (SAV) napríklad v minulosti vyvinula počítač RPP-16. „Výroba takzvaných malých počítačov zamestnávala tisíce ľudí. Teraz v podstate všetko dovážame zvonku,“ dodal.

Výstava je sprístupnená verejnosti v budove STM v Košiciach na Hlavnej ulici do 22. novembra.