Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

V Botanickej záhrade UPJŠ je výstava o včelárstve

Siedmy ročník výstavy Včelárstvo v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Návštevníci sa môžu oboznámiť s rôznymi včelárskymi pomôckami, historickými prístrojmi využívanými pri včelárení kedysi a dnešnými modernými pomôckami a úľmi. Lákadlom najmä pre najmenších zvedavcov je špeciálny úľ s presklenou stenou, v ktorom je možné pozorovať živé včelstvo. Košice, 12. novembra 2018. Foto: TASR František Iván

Podľa slov vedúceho oddelenia dekoratívnej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Roberta Gregoreka sú včely príkladne usilovné.

Košice 12. novembra (TASR) – S rôznymi včelárskymi modernými pomôckami, historickými prístrojmi využívanými pri včelárení, ale aj s úľmi sa môžu oboznámiť návštevníci siedmeho ročníka výstavy Včelárstvo v priestoroch Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Ako pre TASR povedala jej odborná pracovníčka Andrea Fridmanová, živé včelstvo možno pozorovať prostredníctvom úľa s presklenou stenou.

"Špeciálny úľ zaujme predovšetkým najmenších návštevníkov. Môžu vidieť, ako včely pracujú, ako sa pohybujú a ako žijú," uviedla s tým, že počas výstavy sa koná aj súťaž Naj medovník.

Siedmy ročník výstavy Včelárstvo v Košiciach.
Foto: TASR František Iván


Podľa slov vedúceho oddelenia dekoratívnej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Roberta Gregoreka sú včely príkladne usilovné. "Vzorne spolupracujú na spoločnom diele. Každá má pridelenú nezastupiteľnú úlohu vo všetkých fázach svojho života. Fungovanie včelstva ako dokonale organizovanej mnohopočetnej rodiny je tým najideálnejším prirodzeným príkladom aj pre nás ľudí," uviedol . Počas celej doby trvania výstavy sú pre návštevníkov k dispozícii včelári, ktorí zabezpečujú poradenskú činnosť. K dispozícii je aj možnosť priučiť sa práci s včelím voskom a vyrobiť si tak vlastnú sviečku.

V najväčšom množstve sa budú výrobcovia a predajcovia včelárskych pomôcok prezentovať počas víkendu (17. a 18.11.), keď budú pre včelársku aj laickú verejnosť pripravené prednášky. Zároveň sa uskutoční súťažná degustácia medov.

Výstava Včelárstvo potrvá do 25. novembra.