Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košická zoo má prvé novoročné mláďatko – ovcu kamerunskú

Ovečka kamerunská je prvým tohtoročným mláďatkom, ktoré sa narodilo v košickej ZOO. Foto: TASR/František Iván

Narodila sa v pondelok 15. januára a rozšírila tak doterajšie desaťčlenné stádo.

Košice 16. januára (TASR) – Prvým tohtoročným mláďaťom v košickej zoologickej záhrade sa stala ovca kamerunská. Narodila sa v pondelok 15. januára a rozšírila tak doterajšie desaťčlenné stádo.

"Mláďatko sa narodilo matke pochádzajúcej zo Zooparku Vyškov v Česku, otcom je šesťročný, u nás odchovaný samec. Matka sa o mláďa vzorne stará. Ovečka je čulá a má sa k svetu," uviedla pre TASR Eva Malešová z košickej zoo.

Stádo oviec kamerunských sa v súčasnosti skladá z jedného barana, šiestich oviec a troch minuloročných jahniat. Ovce kamerunské chová zoo v košických Kavečanoch takmer od začiatku svojho otvorenia. Ide o plemeno pochádzajúce z Afriky, ktoré sa adaptovalo na naše klimatické podmienky.

"Na rozdiel od ostatných u nás chovaných plemien, ovce kamerunské nemajú vlnu. Ich telo pokrýva krátka srsť, ktorá býva v rôznych odtieňoch hnedej, tiež biela a čierna, alebo v kombinácii týchto farieb," priblížila Malešová. V zoo sa doteraz narodilo 94 takýchto mláďat. Časť potomkov skončila v súkromných chovoch a v iných zoologických záhradách ako osvieženie krvi v chove.

Dva dni po Novom roku sa v zoo vyliahol aj jeden z ohrozených druhov vtákov. Ide o amadinu Gouldovej. Tento druh patrí z chovateľského hľadiska medzi náročnejšie. "Prírastok chovateľov mimoriadne potešil, aj keď nejde o prvé rozmnoženie tohto druhu. Prvé odchovy sme zaznamenali v roku 2015, čiže v súčasnosti košická zoo množí tento druh už v druhej generácii. Otcom najmladšieho prírastku je samec vyliahnutý v roku 2016," informovala Malešová.

V súčasnosti rodinu amadín tvorí dospelý pár, štyri mláďatá z vlaňajška a najmladší prírastok. Zvláštnosťou týchto drobných spevavcov je variabilita sfarbenia hlavy. Krajinou ich pôvodu je severná Austrália.