Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Súd v kauze policajnej razie v rómskej osade prizve prekladateľa

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Sudca však odročil pojednávanie na 21. októbra.

Košice 11. septembra (TASR) – Na Okresnom súde Košice I v stredu pokračovalo hlavné pojednávanie s jedným z Rómov obžalovaných z krivej výpovede a krivého obvinenia v kauze policajnej razie z roku 2013 v osade v Moldave na Bodvou. Pojednávanie trvalo krátko, pričom sudca napokon vyhovel žiadosti obžalovaného Leonarda H. a oznámil pribratie do konania prekladateľa do maďarčiny. Preložené písomnosti budú zaslané obžalovanému, ktorý podľa svojich slov neovláda slovenský jazyk.

Do konania už bol predtým na žiadosť obhajoby pribratý tlmočník z maďarského jazyka, ktorý v stredu simultánne tlmočil obvinenému. Žiadosť o preklad písomností predtým súd zamietol, voči čomu obhajoba podala sťažnosť. Obhajca Dalibor Kuciaň poukázal na rozhodnutie košického krajského súdu z 5. septembra, ktorý zrušil uznesenie o zamietnutí žiadosti o preklad a uložil okresnému súdu, aby znovu konal a rozhodol. Po oboznámení sa s verdiktom krajského súdu sa aj prokurátor priklonil k potrebe zváženia prvotného prekladu písomností.

"Bez týchto prekladov nie je možné, aby sa obžalovaný, respektíve aj ďalší obžalovaní, ktorí hovoria iba maďarsky, mohli riadne vyjadrovať ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa im kladú za vinu a nemôžu ani navrhovať dôkazy," uviedol pre novinárov Kuciaň. Na súde zároveň žiadal o odročenie pojednávania na neurčito s poukazom, že takto rozhodol iný sudca v rovnakej kauze s ďalšími dvoma obžalovanými, a to vzhľadom na súvisiace konanie na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP).

Sudca však odročil pojednávanie na 21. októbra. Na ňom by mal byť ako hlavný svedok vypočutý policajt z kauzy razie, ktorý je v pozícii poškodeného a ktorý sa v stredu na súd bez ospravedlnenia nedostavil.

V prípade sú obžalovaní celkovo šiesti Rómovia z osady Budulovská v Moldave nad Bodvou, ktorí vypovedali, že ich policajti bezdôvodne a brutálne bili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorá zásah z 19. júna 2013 preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietajú a celý proces vnímajú ako nespravodlivý.

Právny zástupca obžalovaných Roman Kvasnica sa najnovšie listami obrátil na ministra spravodlivosti a generálneho prokurátora. Poukázal pritom na možné porušenia povinností prokurátora a sudcov a podal podnet na preverenie ich postupov.

"Všetkých šesť trestných konaní sme podrobili analýze a zistili sme porušenia nielen etického kódexu či už sudcov alebo prokurátorov, ale aj všeobecne záväzných predpisov," uviedol pre novinárov Kuciaň. Dozorujúci prokurátor mal podľa neho napríklad pochybiť v tom, že nezabezpečil už v prípravnom konaní tlmočníka a prekladateľa pre obvinených, ktorí neovládajú slovenský jazyk.