Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Slávnosti vína chcú prilákať Košičanov ochutnávkami i programom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Návštevníci sa môžu tešiť na ukážky správneho servírovania vína.

Košice 8. septembra (TASR) - Jedinečnú atmosféru, kvalitné domáce i zahraničné vína, chutné špeciality i lákavý program ponúkne už deviaty ročník Košických slávností vína. Centrom vinárov a milovníkov vína sa východoslovenská metropola stane od štvrtka do soboty (10. - 12.9.). Lokalitami festivalu budú areál Katovej bašty, známy ako Rodošto, a Dolná brána na Hlavnej ulici.

Ako informovali organizátori, súčasťou programu budú vystúpenia rôznych hudobných interpretov, príchod vinného deputátu či komentované ukážky lisovania hroznového muštu. Tradičné, ale aj moderné technológie pri výrobe vína odprezentujú vo svojej produkcii samotní vinári. Na slávnostiach budú mať návštevníci možnosť ochutnať domáce a svetové vína z rôznych vinárskych oblastí a stretnúť sa s osobnosťami vinárstiev zo Slovenska i zahraničia. Košické slávnosti vína zároveň patria k obdobiu, keď si mesto pripomína vinárske tradície regiónu a vlastníctvo viníc v tokajskom regióne – v maďarskej dedinke Abaújszántó.

Medzi hosťami bude aj český someliér Libor Nazarčuk, ktorý s ukážkou profesionálnych zručností vystúpi v piatok 11. septembra o 19.00 h v areáli Katovej Bašty. Návštevníci sa môžu tešiť na ukážky správneho servírovania vína, vrátane jedinečnej "sabrage show" - demonštrovania odvážnych spôsobov sekania sektov. Súčasťou vystúpenia bude i škola sabráže, na ktorej si záujemcovia budú môcť vyskúšať otvoriť touto technikou fľašu šumivého vína.

Areál Katovej bašty bude počas trvania festivalu zastrešený, Dolná brána zaujme návštevníkov nielen v podzemí, ale aj na pódiu nad vinárskym mestečkom. Okrem vinárstiev sa budú prezentovať aj vybrané reštaurácie svojimi delikatesami vhodnými k vínu. Slávnosti budú prebiehať vo štvrtok a piatok od 16.00 do 22.00 h, a v sobotu od 14.00 do 22.00 h. Program je k dispozícii na webstránke www.visitkosice.eu.