Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Rekonštrukcia hvezdárne v Michalovciach si vyžiada takmer 560.000 eur

Na snímke štvorica snímok Neptúna. Ilustračné foto. Foto: TASR

Sídlom michalovskej hvezdárne je národná kultúrna pamiatka – Pamätný Moussonov dom. V minulosti tu žil známy maliar Zemplína Teodor Jozef Mousson.

Michalovce 16. septembra (TASR) - Rekonštrukciou za takmer 560.000 eur prejde budova hvezdárne v meste Michalovce. Finančne ju podporila Európska únia. Stavebné práce, ktoré odštartovali v uplynulých dňoch, plánujú ukončiť najneskôr v závere tohto roka.

Zriaďovateľom hvezdárne je Košický samosprávny kraj (KSK). Ako informovala jeho hovorkyňa Zuzana Bobriková, rekonštrukciu objektu si vyžiadal havarijný stav. Vplyvom zvlhnutého muriva opadali vnútorné a vonkajšie omietky, zub času už nahlodal aj strechu objektu.

Súčasné dispozičné riešenie vstupnej haly budovy neumožňuje jej efektívne využitie, nezateplené steny, nefunkčné okná a dvere zasa spôsobujú počas zimy veľké úniky tepla. Budova zároveň nie je bezbariérová.

Zámerom stavebného projektu je teda vysušenie muriva hvezdárne, jeho zabezpečenie proti ďalšiemu vlhnutiu, aplikácia nových vnútorných a vonkajších omietok so zateplením fasády, ďalej oprava strechy, výmena okien, oprava a výmena dverí, renovácia podláh a prispôsobenie areálu potrebám imobilných návštevníkov. V tejto súvislosti sa ráta i s novým výťahom.

"Súčasťou projektu je aj rekonštrukcia vnútorných rozvodov, renovácia sociálnych zariadení, rekonštrukcia interiéru a exteriéru kupoly, oplotenia areálu, spevnených plôch a zelene," doplnila Bobriková.

Ako ďalej uviedla, prebiehajúcu rekonštrukciu realizuje akciová spoločnosť Dúha. Financie potrebné na obnovu hvezdárne získal KSK z Regionálneho operačného programu (ROP) v rámci prioritnej osi 3, cielenej na posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov.

Kraj dostal z ROP nenávratný finančný príspevok aj na obnovu ďalších štyroch kultúrnych zariadení, ktoré spravuje. Ide o investície za vyše deväť miliónov eur. "Realizácia projektov musí byť ukončená do konca roku 2015," ozrejmila Bobriková.

Hvezdáreň chce s novým šatom rozšíriť ponuku služieb pre verejnosť. V pláne sú výstavy, zábavno-náučné podujatia spojené s pohybovými hrami či pozorovania oblohy doplnené o ďalšie voľnočasové aktivity.

Sídlom michalovskej hvezdárne je národná kultúrna pamiatka – Pamätný Moussonov dom. V minulosti tu žil známy maliar Zemplína Teodor Jozef Mousson. Hvezdáreň je jediným špecializovaným osvetovým zariadením svojho druhu na území KSK. Ročne organizuje v priemere 235 podujatí s účasťou približne 9500 návštevníkov.