Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Košický kraj

Mladý železničiar si doma vytvoril model krajinky so železnicou

So železničným modelárstvom sa 21-ročný Marián Eštok (na snímke) z Michalian, okres Trebišov, prvýkrát stretol ako dieťa, keď sledoval svojho strýka, ako vytvára popri zmenšených modeloch vláčikov a koľajníc okolitú krajinu. Doma, v osobitnej miestnosti, si mladý modelár postupne vytvoril slovenskú krajinku s vláčikmi z 80. rokov minulého storočia v mierke 1 : 87. Rozmer celej dosky je 365 krát 130 centimetrova má približne 18 metrov koľají. Michaľany, 10. februára 2014. Foto: TASR/Roman Hanc

Doma si mladý modelár postupne vytvoril slovenskú krajinku s vláčikmi z 80. rokov minulého storočia v mierke 1 : 87.

Michaľany 10. februára (TASR) – So železničným modelárstvom sa dnes 21-ročný Marián Eštok z Michalian, okres Trebišov, prvýkrát stretol ako dieťa, keď sledoval svojho strýka, ako vytvára popri zmenšených modeloch vláčikov a koľajníc okolitú krajinu. "Vtedy som to strýkovi skôr kazil, ale zapáčilo sa mi to a teraz sa tomu venujem naplno," hovorí absolvent obchodnej akadémie, ktorý pracuje na železnici ako signalista.



Doma, v osobitnej miestnosti, si mladý modelár postupne vytvoril slovenskú krajinku s vláčikmi z 80. rokov minulého storočia v mierke 1 : 87. "Rozmer celej dosky je 365 krát 130 centimetrov, práca na tomto koľajisku mi trvala tri roky. Má to približne 18 metrov koľají, modelov vlakov momentálne nemám veľa, postupne to kupujem, keďže je to nákladné a pracovať a zarábať som začal len nedávno," približuje mladý modelár svoje dielo.



Terén krajiny formuje Marián na podkladovej doske pomocou montážnej peny, pri práci využíva napríklad aj toaletný papier namočený v lepidle, mnohé veci však musí kupovať. Tento koníček je tak náročný na čas, aj náklady, všetko však vynahradí potešenie nielen jeho, ale aj obdivovateľov, ktorí si prídu jeho dielo pozrieť.