Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košický samosprávny kraj sa prezentoval na štátnej recepcii v Nemecku

Na archívnej snímke Rastislav Trnka. Foto: TASR/František Iván

Na recepcii predstavili tokajské vína, turistické prednosti a značku UNESCO NA DOSAH v podaní zástupcu Košice Región Turizmus.

Košice 11. januára (TASR) – Rozvoj bilaterálnej spolupráce, podnikateľských vzťahov, ale aj pritiahnutie nemeckých turistov na Slovensko boli témami stredajšej (10.1.) slávnostnej štátnej recepcie v Berlíne. Prezentoval sa na nej Košický samosprávny kraj (KSK).

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Nemecku zorganizovalo v Berlíne, pri príležitosti 25. výročia vzniku SR, recepciu pre osobnosti hospodárskeho, kultúrneho i akademického života, ale aj poslancov Bundestagu. Obvyklým termínom tejto štátnej recepcie je jeseň, hostiteľ – veľvyslanec SR v Nemecku Peter Lizák – sa však rozhodol usporiadať mimoriadnu slávnosť spojenú s výročím vzniku Slovenska. Tradične sa na týchto recepciách prezentuje jeden z ôsmich slovenských samosprávnych krajov, tentoraz to bol KSK.

"Považujem za veľkú výsadu a česť, že práve pri príležitosti osláv štvrťstoročia existencie Slovenskej republiky sme mohli významným osobnostiam nemeckého spoločenského života prezentovať náš Košický región. Okrem stabilizovaného a silného investorského zázemia môžeme Nemcom ponúknuť aj raritne vysoký počet, až 18 pamiatok Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO do 100 minút z Košíc. Vďaka úspešnému leteckému spojeniu Košice – Kolín tak majú UNESCO na dosah aj nemeckí cestovatelia," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Medzi asi 300 pozvanými bolo množstvo ľudí, ktorí v Košickom kraji pôsobili alebo dôverne poznajú jeho zákutia, ako Spiš, Slovenský raj či vinársku oblasť Tokaja. Na recepcii prezentovali tokajské vína, turistické prednosti a značku UNESCO NA DOSAH v podaní zástupcu Košice Región Turizmus.

"Pre rozvoj Košického kraja je dôležité prehlbovať kontakty s jednou z najsilnejších ekonomík Európskej únie. Ak nechceme, aby mladí ľudia utekali z domu na západné Slovensko alebo do zahraničia, musíme sa snažiť priťahovať pozornosť ďalších investorov do nášho regiónu. Zároveň by sme mali byť dostatočne sebavedomí a všetko to dobré a kvalitné, čo máme doma, ponúknuť zahraničiu," doplnil Trnka.

Hosťom recepcie bol tiež popredný nemecký politik, vicekancelár a minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel. Ocenil túžbu Slovákov po sebaurčení a odvahu z novembra 1989. Pripomenul, že bez Slovenska by dnes Európa nebola taká, akou je, a zdôraznil potrebu súdržnosti celej Európskej únie. Vyzdvihol aj hospodárske prepojenie Nemecka so Slovenskom a s úsmevom dodal, že nebyť Slovenska, po cestách by nejazdili nemecké autá.