Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košický kraj zatiaľ nedostal z eurofondov 2,3 mil. eur za projekt EHMK

Košice Foto: TASR/S. Písecký

Celkovo Košický kraj dosiaľ nedostal preplatených 5.796.000 eur na europrojekty, na ktoré použil úverové zdroje.

Košice 20. apríla (TASR) – Košický samosprávny kraj (KSK) stále nedostal peniaze z eurofondov na niektoré investičné projekty, ktoré realizoval v minulom období. V prípade projektov Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 ide o viac ako 2,3 milióna eur. Dôvodom je prebiehajúca kontrola Úradu pre verejné obstarávanie.

Celkovo KSK dosiaľ nedostal preplatených 5.796.000 eur na europrojekty, na ktoré použil úverové zdroje. Zastupiteľstvo KSK preto dnes zvýšilo tzv. sublimit bankového úveru na krytie nákladov súvisiacich so spolufinancovaním projektov EÚ z 10,9 milióna eur na 15,9 milióna eur. Uvoľnia sa tak zdroje pre financovanie ďalších projektov EÚ v tomto roku.

V prípade projektov EHMK 2013 nedošlo k očakávanej refundácii v sume 2.314.000 eur. Ako uviedol riaditeľ Úradu KSK Ondrej Bernát, prebieha kontrola verejného obstarávania, pričom ide o štandardný postup. "Po skončení kontroly by sa tie prostriedky mali refundovať. Kontrola bude musieť skončiť v horizonte mesiaca máj - jún, keďže sa to týka predchádzajúceho obdobia, čo znamená, že to musí byť účtovne uzavreté niekedy v auguste - septembri tohto roku," vysvetlil Bernát pre TASR.

Finančné prostriedky zatiaľ neboli z eurofondov uhradené kraju ani v prípade rekonštrukcií domovov sociálnych služieb v Trebišove a na Skladnej ulici v Košiciach, a pri Dome tradičnej ľudovej kultúry Gemer v Rožňave.