Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

VIDEO: V košickej zoo prišlo na svet mláďa kengury červenokrkej

Na snímke mláďa kengury červenokrkej v matkinom vaku v košickej zoologickej záhrade 18. marca 2019. Foto: TASR/František Iván

Presný dátum narodenia nie je známy, keďže kengurie mláďa prichádza na svet veľmi malé, holé, slepé a váži menej ako jeden gram.

Košice 18. marca (TASR) – V košickej zoologickej záhrade majú historický prírastok. Po 28 rokoch sa tam narodilo mláďa kengury červenokrkej.

"V týchto dňoch môžu chovatelia aj trpezliví návštevníci pozorovať, ako mláďa vystrkuje hlavu z matkinho vaku," uviedol pre TASR hlavný zoológ košickej zoo Patrik Pastorek. Mláďa je ešte holé a podľa predpokladov má tri mesiace.



Presný dátum narodenia nie je známy, keďže kengurie mláďa prichádza na svet veľmi malé, holé, slepé a váži menej ako jeden gram. Hneď po narodení inštinktívne hľadá cestu do bezpečia matkinho vaku, v ktorom sa prisaje na mliečnu bradavku. Kým vak opustí, prejde podľa Pastoreka dlhý čas, až 280 dní. To, že sa v skupine kengúr narodilo mláďa, pozorovali ošetrovatelia len nedávno na základe pohybov vo vaku.

Ide o druhé mláďa, ktoré sa v Košiciach narodilo. Zoo začala chovať kengury červenokrké už krátko po otvorení, prvý pár z bratislavskej zoo priviezli v roku 1988. O šesť rokov neskôr však chov ukončili. V roku 2013 založili novú skupinu, v minulom období však v nej chýbala samica. Tú napokon vlani získali z maďarskej zoo v Níreďháze.

Domovom kengury červenokrkej sú eukalyptové pralesy východnej Austrálie a Tasmánie. Dokáže vyvinúť rýchlosť až 50 kilometrov za hodinu, jej skoky môžu merať až desať metrov. Kengura ľahko zdolá prekážku vysokú až tri metre. Svoje pomenovanie získala podľa červenkastého sfarbenia na ramenách a krku.