Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

V Košiciach je modernizácia električkových tratí prioritou

Ilustračné foto Foto: TASR - Roman Hanc

Mestský rozpočet počíta aj s majetkovoprávnym usporiadaním pozemkov na Slaneckej ceste s cieľom jej následnej rekonštrukcie.

Košice 6. januára (TASR) – K prioritám rozpočtu mesta Košice na rok 2018 patrí dokončenie súčasnej etapy modernizácie električkových tratí. Investície sú nasmerované aj na rekonštrukciu a modernizáciu škôl a školských zariadení či rekonštrukciu a výstavbu športových ihrísk a atletických oválov pri základných školách a v mestských častiach. Pre TASR to potvrdil vedúci komunikačného referátu košického magistrátu Jozef Marko.

Mestský rozpočet počíta aj s majetkovoprávnym usporiadaním pozemkov na Slaneckej ceste s cieľom jej následnej rekonštrukcie. Prioritou je ďalej realizácia projektov financovaných z Európskej únie a štátneho rozpočtu v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) podľa aktuálnych výziev v oblasti dopravy, školstva, životného prostredia či sociálnych vecí. K ďalším cieľom patrí rekonštrukcia bazéna mestského kúpaliska Rumanova, ako aj stavebné úpravy nájomného bytového domu pre mladé rodiny na Sládkovičovej ulici 3 financované zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Ráta sa aj s pokračovaním čistenia jazera na sídlisku Nad jazerom, ďalšími položkami sú nový územný plán mesta a rozvojové projekty mestských častí, financované cez účelové dotácie.

"Najväčšia časť rozpočtu mesta na rok 2018 je nasmerovaná na skvalitnenie dopravnej infraštruktúry (81 miliónov eur) a vzdelávania v meste (vyše 72 miliónov eur). Na ochranu a tvorbu životného prostredia plánuje mesto v budúcom roku vynaložiť takmer 19 miliónov eur, zvýšené výdavky sú naplánované na sociálne služby a rozvoj kultúry a športu v Košiciach," uviedol Marko.

Rozpočet mesta Košice na rok 2018 je zostavený ako vyrovnaný s celkovými príjmami a výdavkami vo výške 224 miliónov eur. Bežný rozpočet je prebytkový vo výške 12,4 milióna eur, v kapitálovom rozpočte je schodok 18,6 milióna eur a vo finančných operáciách prebytok 6,2 milióna eur.