Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Za poškodenie pamätníka v Košiciach dostali dva mesiace podmienečne

Na Košickom súde sa 2. septembra 2017 konalo pojednávanie v prípade aktivistu Ľuboša Lorenza, ktorý je obvinený z trestného činu výtržníctva. Z pamätníka padlých vojakov sovietskej armády z II. svetovej vojny na košickom Námestí osloboditeľov odstránil komunistické symboly, kosáky a kladivá. Na archívnej snímke Ľuboš L. prichádza na súd v sprievode policajtov. Foto: TASR - František Iván

Prípad sa vlani stal medializovaným najmä po tom, ako aktivistu Ľuboša L. zadržala polícia a v cele strávil tri noci.

Košice 4. apríla (TASR) – Okresný súd Košice I uložil trom košickým aktivistom trestným rozkazom podmienečný dvojmesačný trest odňatia slobody za odstránenie symbolov kosáka a kladiva z pamätníka padlých sovietskych vojakov na košickom Námestí osloboditeľov. Sudca uznal Ľuboša L., Štefana Š. a Petra O. vinných z prečinov výtržníctva a poškodzovania cudzej veci v spolupáchateľstve.

K činu podľa verdiktu došlo 21. augusta 2017 popoludní, na výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Trojica mala celkovo odstrániť 24 symbolov kosáka a kladiva a spôsobiť tak Správe mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach škodu 347 eur.

Podľa marcového rozhodnutia súdu sa obvinení "spoločným konaním dopustili na mieste verejnosti prístupnom hrubej neslušnosti tým, že hanobili kultúrnu pamiatku, poškodili cudziu vec a spôsobili tak na cudzom majetku škodu". V rámci dvojmesačného trestu im samosudca určil skúšobnú dobu vo výmere 12 mesiacov.

Prípad sa vlani stal medializovaným najmä po tom, ako aktivistu Ľuboša L. zadržala polícia a v cele strávil tri noci. Prokurátor pre neho navrhol väzbu pre obavu z pokračovania trestnej činnosti, napokon však na súde vzal návrh späť a aktivistu prepustili na slobodu.

"Očakával som to, ale je to absurdné a budeme sa brániť," uviedol v stredu pre TASR k verdiktu Ľuboš L., ktorý zverejnil trestný rozkaz na sociálnej sieti. Potvrdil, že trojica podá proti trestnému rozkazu odpor prostredníctvom advokáta Daniela Lipšica. Aktivista nepopiera, že preglejkové kosáky a kladivá odstraňoval, argumentuje však, že išlo o symboly a propagáciu komunistického režimu, ktorý je zakázaný.

"Dožadujeme sa tým, aby zákon platil, a ak máme raz v zákone, že propagácia ideológií a hnutí vedúcich k potláčaniu ľudských práv je trestná, tak aby tento štát zasiahol," povedal. Preglejkové náhrady pôvodných symbolov boli navyše podľa neho na pamiatke cudzími predmetmi.