Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košice sa aj tento rok zapoja do Hodiny Zeme vypnutím svetiel

Na snímke centrum Košíc, Alžbetina ulica, v pozadí Dóm sv. Alžbety Foto: TASR/František Iván

Osvetlenie bude vypnuté v časti Alejovej ulice, od kruhového objazdu po čerpaciu stanicu Shell, v časti ulice Gemerská a na ulici Pri prachárni.

Košice 21. marca (TASR) - Košice sa aj tento rok zapoja do celosvetovej akcie Hodina Zeme. Osvetlenie na viacerých uliciach v meste bude v sobotu 24. marca na hodinu vypnuté. Od 20.30 do 21.30 h zhasne aj dominanta Košíc - Dóm svätej Alžbety.

Podujatie Hodina Zeme (Earth Hour) je podľa Moniky Počátkovej z Magistrátu mesta Košice najväčšou celosvetovou kampaňou zameranou na zvýšenie povedomia verejnosti v oblasti ochrany životného prostredia a klimatických zmien. Zhasnutím svetla vytvára symboliku spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty a vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že k zlepšeniu môžu prispieť všetci.

Osvetlenie bude vypnuté v časti Alejovej ulice, od kruhového objazdu po čerpaciu stanicu Shell, v časti ulice Gemerská a na ulici Pri prachárni.

"Hodina Zeme je unikátnou myšlienkou, ktorá poukazuje na ochranu životného prostredia, takže si myslím, že by sme voči tomu nemali byť ľahostajní. Pridať sa môže každý a aspoň na pár minút vypnúť svetlá alebo iné elektrické spotrebiče," povedal primátor mesta Košice Richard Raši.

Slovensko sa do projektu Hodina Zeme zapája od roku 2011. Vlani sa do tmy zahalili stovky významných kultúrno-historických dominánt, miest, firiem, organizácií, škôl aj domácností z rekordných 187 krajín sveta.

Organizátorom Hodiny Zeme na Slovensku je Svetový fond ochrany prírody (WWF) Slovensko a Sekcia ochrany pred svetelným znečistením Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied v spolupráci so Slovenským zväzom astronómov.